Sindicaliştii din ANAF şi Ministerul Finanțelor amenință cu greva generală

Publicat: 11 iul. 2023, 14:00, de Popescu Mara, în Finanțe , ? cititori
Sindicaliştii din ANAF şi Ministerul Finanțelor amenință cu greva generală

Sindicaliştii din administraţia fiscală anunţă proteste joi, 13 iulie, între orele 13.00 şi 14:00.

Sindicaliștii ameninţă cu greva generală dacă nu se vor rezolva solicitările lor, cea principală fiind ca salariile angajaţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi ai Ministerului Finanţelor (MF) să fie indexate anual cu rata inflaţiei.

„Solicităm indexarea anuală a salariilor din ANAF şi MF cu rata inflaţiei”

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea” avertizează că protestul de joi urmăreşte să atragă atenţia guvernanţilor asupra revendicărilor membrilor săi pentru ultima dată înaintea grevei de avertisment şi a grevei generale, dat fiind faptul că solicitările anterioare au rămas fără niciun răspuns.

„Solicităm ca în noua Lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF şi MF cu rata inflaţiei. Solicităm acest fapt în primul rând pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar nu au considerat necesară şi indexarea salariilor cu această rată, permiţând astfel apariţia unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum şi mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii”, conform unui comunicat al Federaţiei.

Sindicaliştii spun că vor „consultări reale şi nu formale”, legate de noua Lege a salarizării unitare din domeniul bugetar. Practic, aceştia cer ca noul act normativ să permită recompensarea activităţii desfăşurată de salariaţii din MF şi ANAF „în mod corespunzător, în conformitate cu importanţa socială şi complexitatea muncii”.

Ei susţin că o salarizare necorespunzătoare a angajaţilor celor două instituţii va avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, va duce la scăderea gradului de conformare voluntară la plată a agenţilor economici, va stimula creşterea evaziunii fiscale şi scăderea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor. În acest sens, Federaţia afirmă că degradarea acestor indicatori in ultimii ani a corespuns exact cu perioada de scădere efectivă a puterii de cumpărare a angajaţilor MF şi ANAF, „exact aşa cum gradul de colectare a taxelor şi impozitelor şi toţi ceilalţi indicatori s-au îmbunătăţit în perioada în care veniturile reale ale angajaţilor au crescut”.

„Fără ingerințe și amenințări din exterior”

Sindicatele din administraţia fiscală mai doresc un statut al personalului din ANAF şi MF, pentru a fi feriţi de „orice ingerinţe şi ameninţări din exterior”. „Cerem ANAF să folosească toate prerogativele pe care le are, în vederea elaborării şi adoptării unui statut al personalului din ANAF şi MF. Arătăm faptul că această solicitare este menită să reglementeze mai exact drepturile şi obligaţiile acestor angajaţi şi, mai ales, să ofere un cadru clar în care aceştia urmează să-şi desfăşoare activitatea specifică, feriţi de orice
ingerinţe sau ameninţări din exterior. Solicităm introducerea actualelor sporuri de care beneficiază angajaţii MF şi ANAF în salariul de bază. Facem prezenta solicitare în vederea asigurării unei stabilităţi şi predictibilităţi în zona politicii salariale şi economice a membrilor pe care îi reprezentăm. Până în ultima clipă ne păstrăm speranţa într-o rezolvare cât mai grabnică a solicitărilor membrilor noştri, precum şi evitarea declanşării unui conflict de muncă”, se notează în comunicatul de presă.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea” este afiliată la Blocul Naţional Sindical.