Sindicaliștii din sănătate vor întâlnire cu Ciucă și miniștrii. Legea salarizării, mărul discordiei

Sindicaliştii Sanitas se declara nemulţumiţi de stadiul negocierilor pentru noua lege a salarizării şi de lipsa implementării integrale a legii aflate în vigoare.

”Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS întrunit, joi 20 aprilie 2023, a analizat nivelul de nemulţumire al salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială şi problemele cu care se confruntă cele două sisteme, constatând tergiversarea nejustificată a unor soluţii satisfăcătoare pentru membrii noştri de sindicat. Deşi au trecut aproape patru luni de la momentul la care Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate şi toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, acest lucru nu a fost realizat până în prezent şi nici nu există o perspectivă concretă şi rezonabilă de punere în aplicare a acesteia”, a transmis, joi, Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii reclamă faptul că, deşi actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii a redactat deja un proiect al noii legi de salarizare pentru segmentul SĂNĂTATE care de mai bine de o lună aşteaptă să fie transmis către Ministerul Muncii, în vederea integrării lui în legea unitară a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

”Membrii noştri de sindicat au deja experienţa nefastă a apariţiei actualei legi, care a generat multiplele inechităţi şi discriminări datorate aroganţei unei echipe guvernamentale care a considerat că nu sunt necesare consultările cu partenerii sociali pentru redactarea unui astfel de act normativ de importanţă vitală care afectează mare parte din salariaţii acestei ţări. Atragem din nou atenţia asupra particularităţilor celor două sectoare de activitate pe care le reprezentăm, respectiv SĂNĂTATEA şi ASISTENŢA SOCIALĂ, unde salariaţii sunt obligaţi să asigure continuitatea, condiţiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente şi imposibil de eliminat, sisteme aflate mereu în prima linie atât în situaţii pandemice/epidemice cât şi de pace sau război”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că au constatat ”cu stupoare faptul că se tergiversează nejustificat de mult apariţia noii legi a salarizării la nivelul Ministerului Muncii, iar în spaţiul public membrii Guvernului Ciucă fac diverse declaraţii referitoare la viitoarea salarizare a bugetarilor, uneori contradictorii, folosind cifre şi principii care nu ne-au fost oficial prezentate şi nu au făcut niciodată obiectul unor discuţii cu partenerii sociali”.

”Pentru aceste motive, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România declară profunda stare de nemulţumire a membrilor săi şi transmite tuturor factorilor de decizie solicitările pe care le vom susţine şi promova prin toate mijloacele specifice de acţiune sindicală, după cum urmează:

  1. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii 153/2017 – legea unitară a salarizării personalului plătit din fonduri publice, pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.
  2. Reluarea imediată a negocierilor pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice între reprezentanţii Guvernului României şi cei ai Federaţiei Sanitas din România”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia cer ”organizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri a membrilor Biroului Executiv al Federaţiei SANITAS cu Nicolae Ciucă – Prim-ministrul României, cu Marius Constantin Budăi – Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi cu Alexandru Rafila – Ministrul Sănătăţii”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...