Sindicalistul capitalist Florin Bercea a pierdut definitiv procesul cu ANI

Publicat: 09 oct. 2023, 11:30, de Sebastian Silvestru, în Dezvăluiri , ? cititori
Sindicalistul capitalist Florin Bercea a pierdut definitiv procesul cu ANI

În 2020, fostul senator PSD Liviu Pop, a depus o inițiativă legislativă de modificare a legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate, prin care dorea ca liderii de sindicat să nu mai fie obligați să depună declarații de avere. Tot în 2020, sindicalistul Florin Bercea era amendat de către ANI cu 2000 de lei pentru nedepunerea declarațiilor de avere și de interese

Bercea este președintele Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrol – Energie (FSLIP) și prim-vicepreședinte C.N.S.L.R. – “FRĂŢIA”. Deși avea obligația, conform Legii nr. 176/2010, de a depune în fiecare an declarații de avere și interese, sindicalistul nu s-a conformat.

Pentru acest motiv, în decembrie 2020, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a sancționat contravențional cu suma de 2000 de lei. Bercea a cerut Judecătoriei Sector 1 anularea să constate nulitatea procesului-verbal de contravenție și, totodată să înlocuiască sancțiunea amenzii cu cea a avertismentului, dar a pierdut.

Cine este Florin Bercea, sindicalistul bănuit că ar avea o avere fabuloasă pe care a făcut-o pe căi nu tocmai legale?

Până în luna august 2020, Bercea a fost asociat și administrator la societatea X-OIL GRUP, ce a mai avut ca parteneri câteva offshore-uri din UK și Cipru, despre care există informații că ar fi fost controlate de Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca.

SC X-OIL GRUP SRL este una dintre companiile în care fosta PETROMSERVICE SA, între timp devenită PSV COMPANY SA, a investit milioane de euro, fără nici un fel de beneficiu.

PSV COMPANY SA este societate comercială deținută de angajații Petrom și devalizată de un grup infracțional condus de Vântu și Luca. Magistrații au pronunțat mai multe condamnări sonore legate de devalizarea a peste 300 de milioane de euro din această companie.

De-a lungul timpului, Bercea a fost implicat ca acționar, asociat, membru CA sau administrator în mai multe firme, unele dintre acestea fiind bănuite de tranzacții cel puțin dubioase.

ACADPET SOFT SRL, Fotbal Club Petrolul SA Ploiești, Premium SA, Sind Tour Trading SRL, Publipetrosport SRL sau Realitatatea Media SA sunt doar câteva firme în care sindicalistul capitalist Florin Bercea a fost implicat direct.

Dar despre afacerile sale vom povesti în alte articole viitoare. Să ne întoarcem la disputa dintre ANI și Bercea pe care ultimul a pierdut-o definitiv la Tribunalul București.

După ce a pierdut pe fond procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate, Bercea a făcut apel la împotriva sentinţei civile nr. 4549 din data de 19.05.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

În motivarea sa, Bercea nu a contestat faptul că avea obligația depunerii declarațiilor de avere conform Legii nr.176/2010, care reglementează „Obligații de integritate și transparență în exercitarea funcțiilor demnităților publice”, inclusiv persoanele cu funcții de conducere în federațiile și confederațiile sindicale, ci procesul-verbal prin care a fost sancționat, cu încălcarea normelor legale.

Mai exact, sindicalistul a invederat instanței că procesului verbal îi lipseau o parte din mențiunile obligatorii, prevăzute sub sancțiunea nulității absolute de dispozițiile art. 17 din O.G. nr. 2/2001, respectiv descrierea completă a faptei contravenționale, cu indicarea concretă a datei la care fapta ar fost savarșită.

Tribunalul București a menținut decizia judecătorilor de la instanșa de fond, astfel că a respins apelul declarat de Bercea, definitiv.

Liviu Pop, inițiatorul propuneii legislative pentru modificarea art.1 din Legea nr.176/2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, a fost el însuși lider de sindicat

Pop susținea că dacă s-ar fi menținut obligația pentru sindicaliști atunci ar fi trebuit ca și patronatele și conducătorii ONG-urilor să depună anual declarații de avere.

Pop mai susținea că funcțiile de președinți, vicepreședinți, secretari și trezorieri ai federațiilor și confederațiilor sindicale nu reprezintă „funcții și demnități publice”, astfel că sindicatele și patronatele nu s-ar afla printre „autoritățile publice” reglementate de Titlul III din Constituție.

Parcursul legislativ al proiectului de lege a trecut pe la mai multe instituții ale statului român, printre care Guvernul României și Consiliul Economic și Social (CES) din care fac parte mai mulți lideri de sindicat, așa cum Ziarul Puterea a scris AICI.

Dacă Guvernul a respins adoptarea inițiativei legislative, nu aceeași decizie a luat Consiliul Economic și Social care, prin președintele său de atunci, sindicalistul Iacob Baciu, a avizat favorabil inițiativa legislativă a lui Pop.

După Senat, și plenul Camerei Deputaților a respins demersurile senatorului PSD, votul final fiind unul covârșitor: 252 pentru respingere, 0 contra și 30 de abțineri, acestea fiind exprimate cel mai probabil de deputații care l-au susținut pe fostul senator Pop.