Sindicatele din învățământ amenință cu grevă generală din 22 mai

Grevă de avertisment în învăţământul preuniversitar, miercuri, în intervalul orar 11:00 – 13:00, perioadă în care cursurile nu vor avea loc, au anunţat, marţi, preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Începând din data de 22 mai 2023, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, dacă solicitările lor nu vor fi băgate în seamă de autorități.

 „Am demarat protestele în luna decembrie 2022, proteste care au continuat şi în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie şi ultimul mare protest în data de 10 mai, când în Bucureşti au protestat 15.000 de oameni. Din păcate, Guvernul României a fost impasibil, chiar dacă am avut discuţii la nivel înalt, atât cu premierul, cât şi cu preşedintele Partidul Social Democrat. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. Am demarat un referendum, aşa cum am anunţat la un moment dat, privind declanşarea grevei generale. Suntem în măsură acum să anunţăm rezultatele acestui referendum şi, evident, ceea ce va urma după acest referendum, pentru că referendumul a fost pentru declanşarea grevei generale”, a declarat, marți, într-o conferință de presă preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Nemulțumirile cadrelor didactice sunt legate de ‘’salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele’’.

La nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, 71,29% din total membri de sindicat susțin greva, ceea ce înseamnă foarte mult, spun cei de la FSLI.

La ultima grevă care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă, în primă fază, a fost undeva la 60%.  

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”,s, spune că membrii de sindicat nu mai pot accepta „tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor” pe care le au.

„Aş vrea să nu repet sub nicio formă motivele care au condus la declanşarea acestor acţiuni de protest fără precedent în sistemul de învăţământ românesc, în învăţământul preuniversitar şi universitar. Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, împreună cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Învăţământ Universitar „Alma Mater”, din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai”, a declarat Nistor.

El spune că greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment, care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Participarea masivă a cadrelor didactice la marşul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul şi Parlamentul României, susține Nistor.

“Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor colegilor noştri – personal didactic, auxiliar şi nedidactic. Implicarea fără precedent a tuturor celor care lucrează în sistemul de învăţământ şi, repet, personal nedidactic, personal didactic auxiliar, personal didactic de predare, personal care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, arată că au fost mai presus de funcţia pe care o ocupă şi mai presus de apartenenţa sindicală, solidaritatea şi unitatea de acţiune sindicală, lucru care creează o obligaţie pentru noi să nu-i dezamăgim şi să facem tot ceea ce depinde de noi, în calitate de reprezentanţi ai colegilor noştri, pentru rezolvarea şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă”, a transmis Nistor.

Grila de salarizare

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, spune și el că grila de salarizare discutată şi agreată cu autorităţile competente trebuie respectată.

„Atragem atenţia că toate grilele pe care le-am discutat în decembrie anul trecut şi în ianuarie anul acesta trebuie luate în seamă. Altfel spus, am ţinut seama de ceea ce, de luni bune, fostul ministrul al Educaţiei Sorin Câmpeanu, şi actualul ministru al Educaţiei, doamna Ligia Deca, au spus că salariul începătorului va fi egal cu salariul de 6.789 de lei şi acela va fi luat în seamă. Aşteptăm ca aceste grile să fie luate în seamă şi aprobate, pentru că aşa au fost discuţiile!”, a precizat Hadâr.

Săptămâna trecută, salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest organizat de către federaţiile sindicatele din Educaţie.

Scopul acţiunea a fost de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor:

 • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu sal
 • ariul mediu brut pe economie
 • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
 • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
 • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic
 • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ
 • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei
 • plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar
 • compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
 • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

  Sindicatele din Educaţie au început protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...