Sinecura USR inclusă de Ghinea în PNRR: Se va înființa, până la 30 iunie 2022, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

Scandalul dintre PNL și USR privind înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost doar praf în ochii opiniei publice pentru că acesta a fost inclusă în PNRR trimis la Bruxelles de fostul ministru Cristian Ghinea cu acordul premierului Florin Cîțu.

Visul lui Vlad Voiculescu transpus de Ghinea în PNRR

În anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României s-a inclus un capitolul privind reforma în domeniul sănătății demnumit „Dezvoltarea capacității de investiții în infrastructura sanitară”.

De fapt, această reformă vizează „creșterea capacității administrative a autorităților centrale și locale de a gestiona în mod eficient proiectele de infrastructură din sănătate prin înființarea și punerea în funcțiune a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), ca instituție publică cu personalitate juridică și subordonată Ministerului Sănătății”.

Practic, România s-a angajat până la 30 iunie 2022 se va înființa această agenție despre care se știe că a fost dorită și susținută de fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu și urmașa sa, Ioana Mihăilă, dar și de liderii USR Dacian Cioloș și Dan Barna.

Trebuie precizat că în Programul de guvernare al coaliției PNL-USR-UDMR este menționată „Înființarea unei Agenții pentru Investiții în Infrastructura de Sănătate care să asigure Ministerului Sănătății și principalilor actori din sistemul de sănătate suport tehnic pentru pregătirea și implementarea proiectelor de investiții”. Chiar dacă liberalii, în special fostul lider Ludovic Orban, susțin că nu fost consultați cu privire la înființarea acestei agenții, fostul ministru Cristian Ghinea a înclus în PNRR acest proiect în care se estimează că se va pompa circa 2.000.000.000 de euro.

De asemenea, în anexa PNRR de la Bruxelles se menționează că „În momentul în care va avea capacitate instituțională deplină, ANDIS va fi în măsură să gestioneze proiecte majore de infrastructură de sănătate publică, precum și să furnizeze expertiză tehnică la cererea autorităților locale”.

„Implementarea reformei va consta în înființarea ANDIS, dotarea acesteia cu un sediu central și personal”

Dar, surprinzător, în documentul de la Bruxelles, se menționează că „Implementarea reformei va consta în înființarea ANDIS, dotarea acesteia cu un sediu central și personal (inclusiv numirea unui președinte și a unui consiliu director), activități de formare a personalului și consultanță și asistență tehnică pentru proiectele care intră în portofoliul ANDIS”. 

Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea în primul an de funcționare un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății.

Totodată, „președintele ANDIS va fi numit, iar recrutarea personalului pentru cele 15 roluri-cheie din organigrama ANDIS finalizată se va încheia în momentul în care agenția devine operațională”.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole