Sinecuri în MAE. Oana Țoiu: „Grădinița Bobocel detașată în consulat?” Ne uităm cu surprindere

Publicat: 14 iul. 2025, 06:14, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Sinecuri în MAE. Oana Țoiu: „Grădinița Bobocel detașată în consulat?” Ne uităm cu surprindere

Tema sinecurilor din ministere și companii de stat revine în atenția publică, odată cu declarațiile ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, care a anunțat, duminică seara, demersuri concrete pentru stoparea acestor practici. Ministrul a confirmat existența unor detașări cel puțin neobișnuite în aparatul MAE, inclusiv a unei persoane provenite de la o grădiniță din comuna Moș Ion Roată.

Într-un interviu acordat Digi24, Țoiu a afirmat că problema „sinecuriștilor” este una veche, „cunoscută chiar de zece ani”, dar că actualul guvern și premierul Ilie Bolojan sunt hotărâți să intervină prin măsuri administrative, nu doar prin declarații politice.

„Avem un guvern care este dispus să confrunte problema altfel decât doar la nivel de discurs”, a spus ministrul, adăugând că instituția pe care o conduce a început deja o serie de verificări interne.

Detașări controversate: de la grădiniță la consulat

Oana Țoiu a dezvăluit că în prezent există cazuri de detașări care ridică semne de întrebare, printre care și cel al unei persoane detașate de la „Grădinița Bobocel” din comuna Moș Ion Roată. Aceasta ar fi ajuns să reprezinte România într-un consulat, deși pregătirea profesională nu pare să justifice o astfel de numire. Ministrul a refuzat să precizeze despre ce consulat este vorba, dar a subliniat că situația este în curs de reevaluare și că „nu va mai fi cazul multă vreme”.

Un alt caz notoriu este cel al Tamilei Cristescu, fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu, detașată ca agent consular la New York. Ministrul a semnat recent încetarea detașării acesteia, precizând că problema era cunoscută încă dinaintea mandatului său, dar că a decis să dea curs presiunii publice și sesizărilor primite.

„Curățenie în sistem” și relansarea concursurilor

Țoiu a anunțat că până la sfârșitul anului vor fi scoase la concurs mai multe posturi în cadrul MAE, inclusiv în consulate din țări cu comunități mari de români. Se dorește astfel profesionalizarea serviciului diplomatic și deschiderea accesului pentru cei care doresc o carieră în domeniu.

„Pe durata lunii august se va face o curățare a sistemului, astfel încât în septembrie sau cel târziu în octombrie să putem lansa concursurile pentru o bună parte dintre aceste roluri”, a afirmat ministrul.

În paralel, MAE va reevalua posturile existente și proporția resurselor alocate în funcție de importanța strategică a fiecărei țări. Ministrul a subliniat că nu toate detașările sunt abuzive și că există și profesioniști dedicați în sistem, inclusiv persoane care au ales să rămână în sectorul public, deși ar fi putut câștiga mai bine în mediul privat.

Reacții și perspective

Întrebată despre reacția Tamilei Cristescu, care ar fi avut un comportament „nepoliticos” după rechemarea de la post, Țoiu a declarat că răspunderea aparține actualului angajator, dacă aceasta continuă să lucreze în administrația locală.

Ministrul a ținut să clarifice că mecanismul de detașare presupune mai multe avize și nu este unul arbitrar, dar că între procedură și realitate pot exista diferențe notabile.