Singura construcție umană care se vede din spațiu. Nu este Marele Zid Chinezesc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-79.jpeg)
Nici piramidele din Egipt și nici Marele Zid Chinezesc nu se pot vedea din spațiu, așa cum multă lume credea. Totuși, o construcție umană mai puțin cunoscută reușește această performanță: este vorba despre uriașa întindere de sere acoperite cu plastic din sud-estul Spaniei.
„Marea de plastic plastic” din Spania: construcție pe care o vezi din spațiu
Există o structură artificială care chiar iese în evidență din spațiu. De fapt, este ceva mult mai puțin antic, mult mai practic și – credeți sau nu – acoperit cu plastic. Este vorba despre El Ejido din Spania, unde se află cel mai reflectorizant lan de legume din lume.
Priveliștea uimitoare de deasupra Almeriei s-ar putea sa va fure cu totul, in cazul in care călătoriți prin zona. O întindere strălucitoare de pânze albe de plastic se întinde pe kilometri întregi în toate direcțiile. Aici puteți vedea mii de sere, dens înghesuite și aproape orbitoare atunci când soarele le acoperă cum trebuie.
Această zonă, în special în jurul orașului El Ejido, este supranumită Mar de Plástico, sau „Marea de plastic”.
Mai mult, sateliții care orbitează în jurul Pământului au capturat imagini ale acestei zone agricole uriașe. Construcția strălucește precum o oglindă.
Vezi și: Cel mai înalt loc din lume cu peisaje SF. Orașul care testează toate limitele
Peste 40.000 de hectare de sere
Suprafața construcției se întinde pe mai mult de 40.000 de hectare. Asta înseamnă peste 150 de mile pătrate – mai mare decât multe țări mici. Aici se cultivă roșii, ardei, castraveți, legume care ajung în supermarketuri.
În anii 1950, pământul de aici nu era chiar un teren agricol de calitate. Uscată, sărată și lovită de vânturi puternice, zona părea destul de lipsită de speranță pentru culturi.
Câțiva fermieri hotărâți au început să experimenteze cu folii de plastic, creând copertine improvizate care protejau solul de eroziune și ajutau la reținerea umidității. Odată ce și-au dat seama că, datorită căldurii și umidității de sub plastic, plantele lor prosperau, nu a mai fost cale de întoarcere. De-a lungul deceniilor, acele învelitori fragile au evoluat în adevărate structuri de seră.