Sistemul imunitar și regula trei de opt

Publicat: 28 sept. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Sistemul imunitar și regula trei de opt

Sezonul rece vine cu răceali, cu gripă, cu bacterii, cu virusuri… Pentru a ține sub control acești invadatori, avem nevoie de un sistem imunitar puternic.

Mai întâi trebuie să știm că 70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin. De aici recomandarea unei cure de probiotice pentru a consolida mucoasa intestinală, înainte de intensificarea circulației virusurilor de sezon. Această cură este indicată mai ales persoanelor în vârstă sau expuse unui stres intens, copiilor și bolnavilor cronici.

Un recent studiu arată că aportul zilnic de lactobacili, timp de 12 săptămâni, contribuie la  reducerea riscului de răceli sezoniere. Și cea mai bună sursă sunt iaurturile sau suplimentele alimentare, acestea indicate de medicul de familie.

Cu un pahar de suc din portocale avem energie pentru toată ziua și multe vitamine esențiale.

Medicii spun că magneziul stimulează globulele albe și combate oboseala, surse bune fiind sardinele în ulei, fructele de mare, cafeaua, ciocolata neagră 70% cacao, caju, migdalele, orezul integral.      

Copiii și vârstnicii

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, spune că trebuie să ne învățăm copiii să mănânce ceapă, usturoi, ghimbir. Acestea au acțiune antibiotică, antialergică, antiagregantă și antivirală excelentă. Dimineața, la sucul de portocale, adăugați o bucățică de ghimbir și veți avea, astfel, un stimulator și modulator perfect al imunității.

Aliați ai imunității sunt mierea, lăptișorul de matcă și propolisul.

Dr. Herdea subliniază că sunt alimente benefice pentru imunitate, dar acestea sunt adjuvante și nu vor înlocui niciodată medicația prescrisă de medic.

În cazul copiilor, imunitatea se dezvoltă treptat și pentru aceasta ei trebuie să se joace în aer liber, să beneficieze de o alimentație corectă, de igienă, somn și… de dragoste. ”Un copil care se simte iubit face față mult mai bine agenților patogeni”, susțin medicii.  

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul imunitar ”îmbătrânește”, mai ales în cazul pacienților cu boli cronice. Vaccinarea este valabilă pentru toți. Dar mai cu seamă persoanele vulnerabile trebuie să se vaccineze antigripal și, o dată la cinci ani, contra infecției cu pneumococ. De asemenea, vârstnicii au nevoie de o alimentație sănătoasă și o hidratare corespunzătoare.

Dr. Valeria Herdea insistă și asupra abuzului de medicamente – fenomen numit polipragmazie. ”Puteți avea alergii la nivelul pielii, hemoragii digestive și alte probleme, chiar mai severe, din cauza supraîncărcării cu medicamente”.

În concluzie, pentru un sistem imunitar care să facă față ”invadatorilor” specifici sezonului rece, medicul Herdea ne reamintește și de importanța stilului de viață echilibrat, bazat pe regula 3 de 8 a reputatului academician Ovidiu Bujor: 8 ore muncă, 8 ore odihnă activă, 8 ore somn.