Situație critică la Slănic: Surparea unei străzi declanșează evacuarea oamenilor

Publicat: 25 apr. 2024, 12:32, de Vlad Stefan Orjan, în Ultimă oră , ? cititori
Situație critică la Slănic: Surparea unei străzi declanșează evacuarea oamenilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
13:12, 25 Apr. 2024

„Cine răspunde de viețile noastre, domnule primar?” Localnicii din Slănic își strigă disperarea din cauza surpărilor de teren care, spun ei, înghit orașul

„Cu cine este responsabil pentru viețile noastre, domnule primar?” întreabă disperați locuitorii din Slănic. Situația a atins cote dramatice în oraș după ce casele lor au fost afectate de alunecările de teren. Astăzi dimineață, situația s-a înrăutățit și mai mult în Slănic. Norica Hâncu este acea femeie care de luni de zile se luptă cu sistemul pentru a-și proteja munca unei vieți întregi. Casa ei de pe strada Florilor se deteriorează constant, iar Norica afirmă că a ajuns la capătul răbdărilor. Confruntându-se cu probleme de sănătate, ea se simte abandonată și nu știe unde să caute ajutor. Alături de alți localnici în aceeași situație gravă, astăzi, la vârsta de 42 de ani, a ieșit în stradă și și-a exprimat disperarea după ce, dimineață devreme, strada 23 August din oraș s-a prăbușit pur și simplu. „Eu sunt acea femeie care a avertizat că situația se va agrava (n.red. surparea). Am notificat toate autoritățile, dar nimeni nu ne-a luat în serios. Domnule primar, nu ne abandonați! Cine se va ocupa de viața noastră și de truda noastră?” a strigat, azi, disperată Norica, potrivit observatoruldeprahova.ro.

13:02, 25 Apr. 2024

Primele măsuri anunțate de prefectul de Prahova - Emil Drăgănescu

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat joi, imediat după prăbușirea unei străzi din Slănic, că au fost luate primele măsuri în urma acestui incident.

„În momentul de față, autoritățile locale au luat decizia, și eu i-am sprijinit în această decizie, de a ruga locatarii din primele două blocuri afectate să părăsească zona, cel puțin până la momentul în care vom avea o situație sau un răspuns clar din partea specialiștilor”, a precizat Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova.

12:43, 25 Apr. 2024

Prefectura Prahova evacuează 20 de persoane după întrunirea Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Conform comunicatului emis de Prefectura Prahova, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis în primă instanță evacuarea a 20 de persoane care locuiesc în blocurile din proximitatea străzii afectate de surpare.

„În prezent, ca măsura preventivă, s-a dispus evacuarea e 20 de persoane aflate in blocurile din proximitatea zonei afectate! Ulterior în funcție de evoluția situației de urgentă si analiza comisiei de specialitate vor fi dispuse si alte măsuri necesare. Misiunea este în dinamică, vom reveni cu detalii”, a precizat Prefectura Prahova.

12:39, 25 Apr. 2024

Zeci de persoane urmează să fie evacuate

Conform celor mai recente informații, situația la Slănic devine tot mai urgentă, iar un număr de cel puțin 20 de persoane sunt programate să fie evacuate în curând. Autoritățile și echipele de intervenție rămân vigilente în fața evoluției situației și iau măsuri pentru protejarea vieților și proprietăților. Populația este îndemnată să rămână la curent cu instrucțiunile oficiale și să coopereze cu echipajele de intervenție pentru a facilita procesul de evacuare în condiții de siguranță.

Orașul Slănic se confruntă cu o situație de urgență, după ce o stradă din oraș s-a prăbușit în mod dramatic în această dimineață. Specialiștii au fost imediat mobilizați pentru a evalua amploarea situației, iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a dispus măsuri de evacuare a locuitorilor din zonă.

Echipa formată din personal DSU și IGSU a fost trimisă la fața locului, iar aceasta urmează să fie completată cu experți din domeniul construcțiilor și minier. Sursele indică că surparea majoră ar putea să se extindă și la blocurile din apropiere.

Locuitorii acuză exploatarea de sare din zonă pentru deteriorarea caselor și pentru surparea drumurilor. În fața acestor pericole iminente, Raed Arafat a dispus evacuarea persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată, până când specialiștii vor finaliza evaluările.

„La nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la fața locului a unei echipe formată din personal DSU și IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialiști în domeniul construcțiilor și minier. Totodată, a fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu. Misiunea este în dinamică. Vom reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp posibil”, a transmis DSU.

Situația rămâne tensionată în Slănic, iar autoritățile își concentrează eforturile pentru gestionarea acestei crize.

Ziarul Puterea a dezvăluit în exclusivitate problemele grave care au apărut în orașul Slănic, punând în lumină situația de urgență generată de surpările masive și riscul iminent pentru locuitori. Citește știrea aici: Alertă: Centrul stațiunii Slănic-Prahova se scufundă