Situri ascunse? Misterele civilizației Maya se adâncesc (VIDEO)

Există situri arheologice ale înfloritoarei și evoluatei civilizații Maya, care nu au fost niciodată cercetate, până în prezent. Formațiunile au fost detectate de sus, cu tehnologia numită lidar – care înseamnă „detecție și interval de lumină”.

Astfel, acest tip de detectare sugerează că multe asemenea complexe arheologice erau orientate după răsăritul soarelui din anumite zile importante și păreau să folosească numărul 20 – baza calendarelor scrise mai târziu – ca unitate fundamentală. „Nu exista încă calendarul scris în acel moment”, spune Takeshi Inomata, arheolog la Universitatea din Arizona și autor principal al studiului care a rezultat din noua cercetare, potrivit Live Science.

Potrivit noului studiu al centrelor de populație antice din vestul Guatemalei și sudul Mexicului, au fost dezvăluie 478 de complexe separate, dintre care multe par bazate pe un oraș prototip construit în jurul anului 1400 î.Hr. Calendarul, care pare important în construirea acestor site-uri, nu este faimosul calendar Maya despre care unii susțineau că a prezis sfârșitul lumii în 2012. Acesta este calendarul Maya Long Count, care a fost conceput pentru a urmări perioade foarte lungi de timp.

Datele exacte nu sunt încă cunoscute

Pentru perioade mai scurte, mayașii au lucrat și cu calendarul Tzolk’in de 260 de zile, pe care l-au folosit pentru programarea ritualurilor religioase, și Haab’, un calendar de 365 de zile bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui.
Calendarele Tzolk’in și Long Count au folosit ambele cicluri repetate de 20 pentru a număra zilele. Versiuni scrise ale calendarului pentru o perioadă lungă se găsesc din anul 800 d.Hr. și mai târziu, potrivit Live Science. Siturile descoperite de Inomata și colegii săi sunt în mare parte mult mai vechi. Deși datele exacte nu sunt încă cunoscute, cele mai vechi dintre situri datează dinainte de 1000 î.Hr., iar cele mai recente au fost probabil construite înainte de 250 d.Hr., care a fost începutul perioadei Maya Clasic, vârful civilizației Maya.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...