Slovacia a semnat acorduri de aprovizionare cu gaze naturale și lichefiate din Norvegia

Firma SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra suficiente gaze naturale din Norvegia precum şi gaze naturale lichefiate care să acopere 65% din necesităţile Slovaciei până la finele anului următor, a anunţat vineri ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik, informează Reuters.

În plus, Richard Sulik le-a spus reporterilor că Slovacia este aprovizionată în continuare cu gaze naturale ruseşti.

„Astăzi putem spune că livrările pentru Slovacia sunt asigurate până la finele luni 2023”, a declarat Richard Sulik într-o conferinţă de presă. „Începând cu 1 iunie, dependenţa Slovaciei de gazele naturale ruseşti va fi redusă cu 65%. Este nivelul maxim care a putut fi atins până acum”, a adăugat oficialul slovac.

Referindu-se la contractul de aprovizionare cu gaze naturale din Norvegia, Richard Sulik a precizat că acesta ar urma să acopere aproximativ 32% din consumul anual al Slovaciei, iar contractul de aprovizionare cu gaze lichefiate alte aproape 34%.

„Ne-am asigurat că vom putea prelua gaze lichefiate de pe nave în trei sau patru locuri, Croaţia fiind cel mai aproape, dar vom putea face acelaşi lucru şi în Italia, Belgia şi Anglia. Există suficientă capacitate pentru ca SPP să poată primi una sau două nave pe lună”, a precizat Richard Sulik.

Ministrul slovac al Economiei a mai spus că Slovacia, o ţară care consumă aproximativ cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, va continua să primească gaze din Rusia, unde SPP are un contract în derulare până în 2029.

Graţie tuturor acestor livrări combinate care vor începe în luna iunie, Slovacia va putea să îşi umple depozitele de gaze până la data de 10 iulie cu o cantitate suficientă pentru a-şi asigura necesităţile pentru următoarea iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...