Slovacia se supune și anunță că va plăti gazele în ruble

Slovacia va cumpăra ruble și va plăti cu ele importurile de gaze pe care le face din Rusia, a declarat Eduar Heger, premierul țării.

„Industria slovacă a gazelor ar trebui să cumpere ruble pentru euro cât mai curând posibil și apoi să le folosească pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”,  a declarat prim-ministrul Eduard Heger, Slovaciei, citat de CNN.

Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaze din „țările neprietenoase” și va vinde valută pentru conversia în ruble pentru plata gazului la licitațiile Bursei de la Moscova, a informat joi agenția rusă de știri de stat TASS, citată de CNN.

Gazprombank se află pe lista de sancțiuni a unor țări occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

„Într-o situație în care sistemele financiare ale țărilor occidentale sunt armate și companiile din aceste țări refuză să-și execute contractele cu băncile, companiile și persoanele fizice rusești și când activele în dolari și euro sunt înghețate, nu are rost să folosească monedele acestor țări”, a spus Putin mai devreme în timpul discursului său.

Aproximativ 87% din gazul folosit de Slovacia provine din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...