Slovenia: Stânga poate forma un guvern

Noua formaţiune ecologistă de centru-stânga din Slovenia – Mişcarea Libertăţii, condusă de Robert Golob – a câştigat alegerile parlamentare cu peste o treime din voturi, cu 10% mai mult decât partidul de dreapta al premierului Janez Jansa”, anunță BBC.

Rezultatele arată clar că stânga poate forma un guvern. Mișcarea pentru Libertate, SD și Stânga ar avea un total de 51 de mandate în parlament. Jansa nu poate forma o majoritate nici măcar cu partenerul său creștin-democrat, NSi”, comentează agenția ungară MTI.

O luptă între liberali și iliberali, câștigată de primii, subliniază Le Monde. Guvernul Jansa „a desfășurat atacuri repetate la adresa statului de drept și instituțiilor democratice”.Admirator asumat al lui Donald Trump și aliat al ultraconservatorului maghiar Viktor Orban, Jansa a lipsit luni de zile agenția națională de presă STA, considerată prea critică, de fonduri publice. Confruntat cu avertismentele Comisiei Europene, el i-a atacat pe «birocraţii supraplătiți», înmulțindu-şi disputele cu Bruxelles-ul şi ignorând revolta străzii”.

Și mai tranșant e portalul EUobserver, care salută „înfrângerea lui Mini-Orban”. Rezultatul electoral înseamnă că slovenii „nu vor ca țara lor s-o ia pe urmele Ungariei”. Jansa a scandalizat cel mai recent opinia publică prin arestarea și amendarea celor care protestau contra atacurilor lui la adresa libertății de exprimare: „pe un organizator l-a amendat cu 35.000 de euro; nici Putin nu dă asemenea amenzi”, a explicat un politolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole