Smart Religion – aplicația prin care Guvernul Chinei îi verifică pe enoriași

Publicat: 18 mart. 2023, 22:00, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Smart Religion - aplicația prin care Guvernul Chinei îi verifică pe enoriași

China continua supravegherea strictaa populaţiei cu cele mai moderne tehnologii bazate pe inteligenţa artificială. Recent, guvernul comunist de la Beijing a lansat aplicația „Smart Religion”, care va permite să afle exact cine participă la orice serviciu religios recunoscut oficial.

Noua aplicație, dezvoltată de Comisia pentru afaceri etnice și religioase din provincia Henan, va fi necesară pentru a urma un nou ordin guvernamental care le cere cetățenilor chinezi să se înregistreze și să facă o rezervare online pentru a participa la orice serviciu religios în bisericile, moscheile sau templele sancționate de guvern.  

Înregistrarea prin intermediul aplicației va necesita informațiile personale ale solicitantului, inclusiv nume, număr de telefon, număr de identificare guvernamentală, reședința permanentă, ocupația și data nașterii.

După înregistrare, va fi necesară o rezervare pentru serviciul religios respectiv.

Zhang Leiming, membru al Comitetului permanent al Comitetului provincial al partidului din Henan și șef al Departamentului de lucru al Frontului Unit, susţine că noua aplicaţie este necesară pentru a gestioneze strict religia într-un mod cuprinzător, pentru a ghida majoritatea credincioșilor religioși să urma fără rezerve Partidul Comunist Chinez.

Supravegherea în China este printre cele mai opresive și mai sofisticate din lume. Guvernul comunist utilizează de ani buni aplicaţii care operează un sistem de recompense pentru a încuraja gărzile de securitate din comunitate să raporteze orice nereguli.  Respectivul sistem de supraveghere permite chiar şi înghețarea fondurilor bancare, interzicerea călătoriilor cu transportul public și chiar accesarea restaurantelor și centrelor comerciale. ale celor care nu respectă regulile impuse, prin schimbarea „codul de sănătate” al persoanei monitorizate de la verde la roșu.