”Smutsia olteniensis”, pangolinul românesc

Prima oară s-a auzit în România mai mult despre acest animal pe perioada pandemiei: pangolin. De ce să nu recunoaștem, a devenit instantaneu „sursa” tuturor relelor, „pangolinul de Wuhan” fiind mai mult decât mediatizat. În timp s-au mai schimbat „poveștile”, dar nu despre acest lucru e vorba acum.

Trebuie menționat însă că, la momentul izbucnirii pandemiei, cercetătorii chinezi care au investigat „originea animală” a coronavirusului au declarat că pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar putea fi „veriga lipsă” dintre lilieci şi oameni, potrivit The Guardian.

Analizele efectuate nu demult pe o fosilă găsită în România, pe Valea Oltețului, a dus la descoperirea unei specii de pangolin care nu era cunoscută până acum. Cercetătorii suspectau anterior că această specie trăia în Europa la începutul Pleistocenului, epoca geologică din istoria planetei noastre care a început în urmă cu aproximativ 2.588.000 de ani și care s-a încheiat acum 11.700 de ani, potrivit phys.org.

Nespectaculos, dar „oltenesc”!

”Nu este o fosilă spectaculoasă”, afirmă Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, explicând că este vorba de ”un singur os, dar este al unei specii noi a unui animal oarecum ciudat”.Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, a relatat ea. Osul, un humerus, a fost descoperit în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile aflat pe Valea Oltețului, în județul Vâlcea.

Cercetătorii au denumit noua specie ”Smutsia olteniensis”, ea având câteva trăsături unice pangolinilor din genul Smutsia care în prezent sunt găsiți doar în Africa, prezentându-și descoperirea într-un articol publicat în revista Vertebrate Paleontology.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole