„Șobolăneala” cu cartea lui Sorin Grindeanu

Publicat: 21 dec. 2021, 10:45, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
„Șobolăneala” cu cartea lui Sorin Grindeanu
Clotilde Armand si Sorin Grindeanu_INQUAM_Photos_George_Calin-1024x683

Un nou scandal în desfășurare are în centru tot o carte care este presupus a nu exista. După cazul Florin Roman, în care acesta arăta în CV că are o carte care nu putea fi găsită nicăieri, acum asistăm la cearta dintre Primarul Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, și vicepremierul Sorin Grindeanu.

Mai exact, este vorba de cartea „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, publicată în urmă cu 19 ani la Editura Ionescu din Caransebeș și semnată de Sorin Grindeanu alături de tatăl său, Nicolae Grindeanu.

Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, a publicat un videoclip pe Facebook în care arată că lucrarea arătată de Sorin Grindeanu la un post tv în 2017 este de fapt o carte ce figurează în Catalogul cărților în curs de apariție (CIP) de la Biblioteca Națională a României cu un anumit număr internațional standardizat pentru carte (ISBN). Numai că pe copertele cărții postate pe Facebook de fostul premier se vedea un alt ISBN, care corespundea altei cărți, ce nu avea nicio legătură cu matematica și care fusese tipărită la aceeași editură în 2001.

„Nimeni nu ne-a explicat de cinci ani cum se poate să se suprapună ISBN-ul” celor două cărți, spune soțul lui Clotilde Armand. „Deși dl. Grindeanu ne-a arătat cartea, nu avem informații nici măcar câte pagini are cartea respectivă, pentru că nimeni n-a putut-o consulta”, a adăugat Sergiu Moroianu.

Clotilde Armand a preluat subiectul și a postat pe Facebook:

„Un nou caz Florin Roman în Guvernul României. La 5 ani de la declanșarea controversei și la 19 ani de la data apariției, nici un exemplar al cărții lui Sorin Grindeanu nu a putut fi găsit în vreo bibliotecă publică sau pe internet. În spațiul public subzistă o controversă privind una dintre cărțile scrise de viceprim-ministrul Guvernului României și ministru al Transporturilor și Infrastructurii, domnul Sorin Grindeanu, provocând daune de imagine atât statului român cât și comunității matematice. Sergiu a pregătit un scurt material despre cazul d-lui Grindeanu (acest Florin Roman al PSD-ului) și a lansat o provocare publică ministrului Transporturilor: să doneze un exemplar al cărții sale la Institutul de matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, spre folosul comunității științifice.”

Vicepremierul Sorin Grindeanu a răspuns acuzațiilor spunând că „Aici e cartea. Aș fi spus că e o ciorbă reîncălzită, dar e o șobolăneală.” Dar cartea rămîne de negăsit în biblioteci, iar vicepremierul nu a dat explicații legate de ISBN-ul diferit , semnalat de Sergiu Moroianu.

„Sorin Grindeanu a găsit cartea lui Florin Roman.

Cam acesta este răspunsul unui ministru atunci când un matematician îi solicită să doneze cartea scrisă de el (de negăsit în biblioteci și nicăieri de la 19 ani de la publicare) la Institutul de Matematică al Academiei Române sau la Biblioteca Națională. În loc să fie mândru că există un interes pentru cartea sa și să doneze un exemplar spre studiu, dl. Grindeanu lansează injurii de maidan la această solicitare.

Nu că am fi avut mari pretenții de la autorul OUG 13. Sper ca domnul prim-ministru Ciucă să ia măsuri privind acest nou caz Roman din Guvernul său. Deoarece acest impostor este o rușine pentru întreaga comunitate științifică din România. PS: Faceți publică cartea… dle. Grindeanu. Lăsați golăniile și injuriile la dvs. în partid. Nu ne mai prezentați doar coperțile cărții”, a replicat Clotilde Armand pe Facebook.

Între timp, Sorin Grindeanu o acuză pe Clotilde Armand că îi atacă familia și că nu are dreptul să vorbească de educație cât timp a tăiat bursele elevilor din Sectorul 1. Numai că răspunsurile vicepremierului din partea PSD arată că ce se aplică în cazul PNL și al lui Florin Roman, nu se aplică și în cazul PSD. Adică, Florin Roman își dă demisia pentru că a mințit în CV despre publicarea unei cărți, dar Sorin Grindeanu nu are nicio problemă atunci când i se cere să arate o carte care nu există nicăieri.