Sobor de preoți chemați să sfințească apa și canalizarea care nu există într-o comună din Buzău

Publicat: 11 ian. 2024, 07:35, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ
Sobor de preoți chemați să sfințească apa și canalizarea care nu există într-o comună din Buzău

Evenimentul de inaugurare a proiectului de apă și canalizare în comuna Scorțoasa a fost marcat de prezența unui sobor de preoți și acuzații de politizare exagerată, în timp ce populația locală aduce critici privind veridicitatea realizărilor.

Astăzi, în comuna Scorțoasa din județul Buzău, s-a dat startul lucrărilor pentru două proiecte majore de investiții: un sistem de alimentare cu apă în valoare de 15.528.541,69 lei și un sistem de canalizare cu o valoare de 25.271.406,29 lei. Cu toate acestea, evenimentul de inaugurare a luat o turnură neașteptată, devenind mai mult o ședință de partid decât o celebrare a progresului comunitar.

Un vicepreședinte de CJ, un subprefect și 3 primari „se adunară” să dea startul lucrărilor dintr-o singură comună

Într-o atmosferă care a amintit mai degrabă de o întâlnire politică, aleșii locali, toți membri PSD, au fost în prima linie alături de populație, câțiva localnici cu conexiuni în primărie și grupul antreprenorului desemnat să înceapă lucrările.

Printre invitații de marcă ai PSD s-au numărat vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Petre Adrian Robert, subprefectul Constantin Cristea, primarul comunei Berca, Dobrița Ionel, primarul comunei Chiliile, Zaman Sorin și, nu cel din urmă edilul, unde a avut loc evenimentul, Săcuiu Vasile, primarul comunei Scorțoasa.

Cu toate acestea, localnicii au exprimat nemulțumiri față de caracterul politic al evenimentului, considerându-l o strategie de promovare a edilului local. Critici dure au fost aduse și declarațiilor PSD-iștilor, care au încercat să atribuie proiectul actualului primar, deși acesta a fost inițiat de fostul primar Traian Raican, în anul 2014.

Pe lângă aceste aspecte politice, evenimentul a fost marcat și de un sobor de preoți, adus pentru a sfinți apa, chiar înainte ca aceasta să fie disponibilă în comună. Imaginile postate ulterior de PSD au stârnit reacții critice, mulți localnici întrebându-se dacă ritualul religios a fost necesar în acest context sau dacă a fost doar un spectacol pentru a atrage atenția.

Preoții au sfințit basculantele care vor efectua lucrări în comună

Comentariile online au reflectat confuzia și dezaprobarea populației, punând la îndoială intențiile reale din spatele evenimentului, care a semănat foarte mult a campanie electorală.

Astfel, startul lucrărilor pentru proiectele de apă și canalizare în comuna Scorțoasa s-a dovedit a fi în centrul unei controverse politice și sociale, în loc să fie un moment de sărbătoare pentru comunitate.