Soldatul rus judecat pentru crimă de război și-a cerut iertare văduvei căreia i-a ucis soțul

Parchetul ucrainean a cerut, joi, închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în Ucraina, după ce acesta și-a recunoscut vina. ”Știu că nu veți putea să mă iertați, dar eu vă rog să mă iertați”, i-a spus soldatul de 21 de ani, Vadim Șișimarin, văduvei civilului ucrainean pe care l-a ucis, transmite AFP.

Primul soldat rus judecat pentru crimă de război în Ucraina și-a cerut iertare, joi, văduvei civilului ucrainean ucis, a transmis o jurnalistă de la AFP, de la tribunalul din Kiev.

”Știu că nu veți putea să mă iertați, dar eu vă rog să mă iertați”, i-a spus subofițerul rus Katerinei Șelipova, văduva bărbatului în vârstă de 62 de ani, pe care el recunoaște că l-a ucis, în ziua de 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

În a doua zi de audieri, Parchetul a cerut pedeapsa maximă pentru Vadim Şişimarin, care, pe 28 februarie, l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi. „Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a explicat el.

„În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.

Drama a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. „Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. „El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.

În pofida tristeţii sale, Şelipova a precizat că nu se opune unui eventual schimb între ucigaşul soţului său şi prizonieri ucraineni, referindu-se la militarii ucraineni care s-au aflat mult timp în combinatul siderurgic din Mariupol şi care în final s-au predat zilele acestea.

Potrivit Parchetului ucrainean, au fost declanşate peste 12.000 de anchete pentru crime de război, comise după 24 februarie.

În afară de Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi vor fi judecaţi începând de joi pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...