Solicitare: Astronomii cer ca Pluto să fie considerată din nou planetă

Mai mulți astronomi reputați vor ca Pluto, a noua planetă a sistemului solar până în 2006, să își recapete statutul de planetă, afirmând că reclasificarea sa a fost făcută pe baza unor considerente greșite.

Spre deosebire de alte solicitări asemănătoare din trecut, noul apel al astronomilor se bazează pe o cercetare care a durat 5 ani și care urmează să fie publicată în ediția din luna martie a revistei Icarus. Studiul acestora arată modul în care conceptul de planetă a evoluat de-a lungul anilor în tandem cu teoria științifică și cultura, argumentând că Pluto ar trebui reclasificată ca planetă.

Uniunea Astronomică Internațională (UAI) a decis în urmă cu 16 ani că Pluto nu întrunește toate cele trei criterii pentru a fi considerată planetă: trebuie să fie rotundă (să fie suficient de masivă pentru ca gravitația să o tragă în această formă), să orbiteze soarele și să își fi curățat orbita de alte obiecte. Problema cu Pluto are de-a face cu al treilea criteriu, ea fiind vecină cu numeroase alte obiecte cosmice mai mici numite „plutinoizi”. Însă unii experți nu au fost niciodată convinși de reclasificarea sa și noul studiu spune că retrogradarea lui Pluto la statutul de „planetă pitică” s-a făcut în funcție de definiții ale UAI care s-au bazat mai degrabă „pe un concept popular al ceea ce înseamnă planetă care a contrazis viziunea științifică”.

Cercetătorii care au publicat acest studiu cer ca AUI „să își abroge definiția neștiințifică și oprească predarea istoriei revizioniste” deoarece ar putea dăuna științelor planetare. Ei afirmă de asemenea că „planetele sunt motoare unice de complexitate în cosmos, indiferent de indiferent de starea orbitei lor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...