Soluția românească la inflexibilitatea austriacă: zâmbetul lui Bode

Publicat: 28 apr. 2023, 08:00, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
Soluția românească la inflexibilitatea austriacă: zâmbetul lui Bode

Mai enervant decât stilul de stăpân pe moșie al ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, a fost zâmbetul ca o primăvară plină de soare al omologului român, Lucian Bode.

Când îl vezi pe cel de lângă tine că repetă ca o moară stricată aceleași baliverne de luni întregi cum că sunt multe de făcut în ce privește rezolvarea problemelor migrației, tu stai să râzi permanent? Să fi fost o încercare subtilă de contracarare a unei inflexibilități eterne? Sau de o atitudine calmă, dar fermă, în fața unor idei preconcepute? Greu de crezut, pentru că Bode a anunțat un oarece ”dezgheț” în relațiile diplomatice cu Austria. Orice, numai de dezgheț n-am avut parte. Karner a venit setat să fie pe același traseu: România și Bulgaria nu au ce căuta în Schengen! Cel puțin nu în perioada următoare. Aveți mult de așteptat, băieți! a fost singurul mesaj primit cu zâmbet de Bode.

Un lucru e cert! Nu știm cum să ne comportăm în fața unui perete, pentru că asta e Austria acum. Și, atenție, e posibil să apară și Finlanda, țară care tocmai și-a schimbat culoarea politică, după alungarea vedetei social-democrate Sanna Marin. Dar există vreun comportament în fața unui astfel de perete, a se citi inflexibilitate, idei preconcepute, păreri de neschimbat? Mai mult ca sigur există, și avem exemplul Croației. Țară care acum vreo două decenii era scufundată într-un război balcanic, cu genocid și cu alte nenorociri. Croația a venit ultima în Europa, cum, necum, e un membru guraliv al NATO, vezi hărmălaia făcută în jurul admiterii Suediei și Finlandei în blocul militar, și a adoptat moneda euro, respectând toate cele cinci criterii de convergență, dar nu numai (pe care le-am îndeplinit și noi la un moment dat, dar ne-am îndepărtat de ele). Și are și o echipă enervant de bună la fotbal, cu finală și semifinală la ultimele două turnee, dar asta e în afara discuției, dar am pomenit-o să întregesc un tablou de putință, voință, atitudine, prestanță. Avem și noi politicieni care să îmbine aceste calități? Avem? Și dacă nu găsim, ne mai miră că vine unul din Viena ca un grof să o scalde diplomatic fără vreo valoare adăugată pentru noi?

Sunt acceptate frondele, de genul boicotarea companiilor austriece, olandeze? Nicidecum! Sunt deștepte deciziile agresive, de genul retragerea ambasadorului sau alte decizii diplomatice luate la cald? S-a văzut că n-au niciun efect! Ce ar trebui făcut, atunci?

Acceptă că persoana respectivă are o părere diferită de a ta. Ascult-o și încearcă să o înțelegi. Oare câți dintre noi suntem capabili să-l înțelegem pe celălalt? Dacă îi arăți că ești interesat de ceea ce spune și că încerci să înțelegi de ce gândesc așa, poate îi vei face să se simtă mai confortabil și să fie mai dispus să discute mai mult. Dacă vrei să îi schimbi opiniile, este important să îți exprimi punctul de vedere într-un mod calm și respectuos. Evită să te lași prins într-un conflict sau să îi ataci direct opiniile, deoarece acest lucru va duce la o închidere a dialogului. În schimb, încercă să prezinți argumentele tale într-un mod cât mai logic și mai persuasiv posibil. De asemenea, găsește puncte comune, iar atitudinea să fie fermă, fără zâmbete gratuite. În loc să încerci să-i schimbi opiniile de la zero, caută să-l faci să vadă subiectul dintr-o altă perspectivă. Poate că îi poți oferi niște informații noi sau o experiență personală care îi va face să-și schimbe modul de gândire. În orice caz, încearcă să îți păstrezi calmul în orice situație.