Somniferele ar putea mări cu 80% riscul de Alzheimer

Publicat: 03 feb. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Somniferele ar putea mări cu 80% riscul de Alzheimer

Persoanele în vârstă care folosesc în mod constant benzodiazepine, prescrise pentru a trata insomnia cronică, au un risc cu aproape 80% mai mare de a suferi de demență – cum este maladia Alzheimer –, comparativ cu persoanele care folosesc rar sau niciodată aceste medicamente.

Studiul observațional, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, nu permite analizarea mecanismelor acestei asocieri, care vor face obiectul unor cercetări suplimentare.

Cercetătorii americani au analizat consumul de somnifere a 3.068 de adulți, din care puțin peste jumătate erau femei (vârsta: 74 de ani în medie, 41,7% persoane negre și 58,3% persoane albe) fără demențe, găzduiți în clădiri destinate persoanelor vârstnice.

Autorii acestui studiu observațional au ajuns la concluzia că asocierea între somnifere și demență este semnificativă în cazul consumului constant (cel puțin de cinci ori/lună), comparativ cu consumul zero sau mai rar.

De asemenea, studiul mai evidențiază că mai expuse la un risc legat de consumul de somnifiere sunt persoanele albe, comparativ cu cele negre.

Dr. Yue Leng, din cadrul departamentului de psihiatrie de la Universitatea  California din San Francisco și coautor la acest studiu, a declarat că pacienții care au un somn cu probleme ar trebui să fie foarte atenți înainte de a lua medicamente.

Prima etapă constă în a determina tipul problemelor legate de somn. Dacă insomnia este diagnosticată, terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie este tratamentul de primă intenție. Dacă un medicament trebuie să fie folosit, melatonina ar putea fi o opțiune mai sigură, dar avem nevoie de mai multe dovezi pentru a înțelege impactul pe termen lung asupra sănătății”, subliniază dr. Leng.