Sondaj. Declanșează angajații din educație greva generală în ianuarie 2022?

Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, relevă rezultatele unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ. Sondajul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în perioada 13-21 decembrie.

Un număr de 32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare iar dintre aceştia 32,5% s-au declarat împotriva propunerii. În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu. Pe de altă parte, 77,8% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu măsura de a nu închide situaţia şcolară a elevilor în semestrul I. Un număr de 29.325 de persoane au răspuns la această întrebare, 22,2% dintre aceştia poziţionându-se împotriva măsurii.

La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv. Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale. Pe de altă parte, cele trei federaţii sindicale din educaţie au transmis, miercuri, într-un comunicat, că aşteaptă întâlnirea cu şeful Guvernului care le-a fost promisă, dar şi rezultatele referendumului intern declanşat în rândul angajaţilor din învăţământ, pentru a decide forma de protest care va fi aplicată de angajaţii din sector în luna ianuarie.

Dacă întâlnirea va avea loc

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ au declanşat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea umătoarelor acţiuni de protest faţă de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017. (…) În funcţie de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acţiune), precum şi de discuţiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, aşa cum ne-a promis domnul Marian Neacşu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor„, se menţionează în comunicatul transmis presei.

Cele trei federaţii sindicale din educaţie amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.

„(…) în prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 şi până în prezent, inflaţia a ajuns la aproximativ 11%!”, se precizează în comunicat.

Sindicatele din învăţământ consideră majorarea salarială propusă recent de Guvern drept umilitoare

Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut”, arată sindicatele în comunicat.

Conform surselor, personalul din învăţământ reprezintă singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, dipă cum notează agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...