Sondaj: Latino-americanii din SUA îl preferă pe Joe Biden

Publicat: 09 sept. 2020, 07:19, de Ziarul Puterea, în Internațional
Sondaj: Latino-americanii din SUA îl preferă pe Joe Biden
Joe Biden - Donald Trump

Un sondaj al NALEO și Latino Decisions arată că Joe Biden, candidatul democrat la Casa Albă, conduce detaşat în faţa lui Donald Trump în intenţiile de vot ale electoratului latino-american pentru alegerile prezidenţiale din SUA.

Conform sondajului NALEO și Latino Decisions, circa 65% din electoratul latino-american intenţionează să voteze pentru fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama la alegerile de pe 3 noiembrie, în timp ce 24% afirmă că îi vor da votul actualului preşedinte, Donal Trump.

Printre principalele preocupări ale persoanelor chestionate, de origine latino-americană, s-au detaşat: pandemia, criza economică decurgând din aceasta şi istorica mişcare de protest faţă de rasism, temele marcante ale campaniei electorale.

Dintre subiecţi, 52% au declarat că dezaprobă puternic modul în care preşedintele american Donald Trump a gestionat pandemia.

Statele Unite numără în prezent aproape 190.000 de morţi din cauza coronavirusului şi peste 6,3 milioane de cazuri diagnosticate pe teritoriul naţional de la începutul crizei sanitare.

Pentru alegătorii latino-americani chestionaţi, preşedintele ales în noiembrie va trebui să aibă ca prioritate gestionarea pandemiei (47%), apoi să reducă costurile pentru sănătate (31%).

Ancheta de opinie a mai arătat că alegerile prezidenţiale din 2020 îi interesează într-o măsură mai mare pe latino-americani decât cele din 2016.

Astfel, 62% dintre repondenţi au afirmat că sunt mai interesaţi în acest an decât în urmă cu patru ani şi 78% au declarat că vor merge „aproape sigur” la urne, dar de preferinţă prin corespondenţă (55%), decât în persoană (45%).

Dacă 55% dintre alegătorii latino-americani sunt de părere că Joe Biden şi democraţii fac „o treabă bună” pentru a se ocupa de problemele comunităţii lor, 45% consideră că Donald Trump şi republicanii le sunt ostili.

Preşedinţia lui Donald Trump a fost marcată de înăsprirea politicii americane anti-imigraţie, de proiectul ridicării zidului la frontiera cu Mexicul şi de numeroase atacuri verbale la adresa imigranţilor mexicani, categorisiţi în timpul campaniei din 2016 ca „violatori” şi „criminali”.

Latino-americanii sunt cea mai numeroasă minoritate din Statele Unite şi reprezintă 60 de milioane de persoane, peste 18% din populaţia ţării.