Sondaj Reuters: Nivelul de aprobare publică a președintelui SUA

Publicat: 23 mart. 2022, 21:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Sondaj Reuters: Nivelul de aprobare publică a președintelui SUA

Nivelul de aprobare publică a președintelui SUA, Joe Biden, a atins un nou minim în această săptămână, când a scăzut până la 40%, un avertisment clar pentru democrații americani care caută să păstreze controlul asupra Congresului și după alegerile din 8 noiembrie, arată un sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos.

Sondajul național, care a fost efectuat pe 21 și 22 martie, arată că 54% dintre americani dezaprobă activitatea președintelui SUA, într-un moment în care țara se confruntă cu o inflație crescută, iar invazia Rusiei în Ucraina a scos în prim-plan preocupările de ordin geopolitic.

Popularitatea lui Joe Biden, în scădere cu trei puncte procentuale față de săptămâna precedentă, este similară cu cea de care se bucura fostul președinte Donald Trump în același moment al mandatului, ambii fiind la 40% la jumătatea lunii martie din al doilea an de președinție.

Ar putea primi o adevărată lovitură

Reuters susține că Joe Biden a încercat să reducă tensiunile politice după mandatul dezbinator al lui Donald Trump, însă societatea americană rămâne polarizată și sub actuala administrație. Dacă 77% dintre persoanele care s-au autoidentificat drept democrate i-au salutat prestația la Casa Albă, doar 10% dintre cei care spun că sunt republicani și 27% dintre independenți i-au dat un rating pozitiv.

Democrații se bucură de majorități fragile în Camera Reprezentanților și în Senatul SUA, iar agenda legislativă a lui Joe Biden ar putea primi o adevărată lovitură dacă o pierde pe oricare dintre ele.