Sondaj: Românii resping austeritatea. Măsurile Guvernului Bolojan, percepute ca nejustificate și cu efecte negative majore
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/12/oameni_strada.jpg)
Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 4–10 iulie 2025 arată că majoritatea românilor resping măsurile de austeritate anunțate de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Este prima cercetare sociologică publicată după lansarea acestor măsuri și reflectă o reacție clar negativă din partea populației.
Sondaj despre măsurile de austeritate
Potrivit datelor din sondaj citat de stiripesurse.ro, 35% dintre respondenți consideră că măsurile sunt nejustificate și nenecesare, în timp ce alți 28% spun că doar o parte dintre acestea ar fi trebuit aplicate. Doar 26% dintre participanți la cercetare susțin că măsurile anunțate sunt justificate și necesare.
În ceea ce privește percepția asupra impactului acestor decizii, cifrele sunt și mai elocvente: 78% dintre respondenți spun că efectul acestor măsuri este „foarte mare” sau „mare”, doar 17% considerând că efectele sunt „mici” sau „foarte mici”.
Cercetarea sociologică a fost realizată telefonic, folosind metoda CATI (Computer-assisted telephone interviewing), pe un eșantion probabilist de 1.067 de persoane adulte, reprezentativ pentru populația rezidentă a României. Marja de eroare este de ±3% la un nivel de încredere de 95%.
Când intră in vigoare măsurile asumate de Guvenrul Bolojan
Măsurile anunțate vor fi aplicate etapizat, începând din august 2025 și până în 2026, vizând majorări de taxe, tăieri de cheltuieli și reorganizări în administrația publică.
Începând cu 1 august 2025, TVA-ul standard va crește de la 19% la 21%, în timp ce cotele reduse de TVA pentru alimente, medicamente, apă, energie termică, lemne de foc și sectorul Horeca vor fi ajustate la 11%. Premierul a precizat că situația sectorului Horeca va fi reevaluată în octombrie, cu posibilitatea ca și acesta să treacă la cota standard.
Tot din august, accizele la carburanți, alcool și tutun vor fi majorate. Pentru a limita impactul asupra firmelor de transport, Guvernul va implementa o schemă de compensare parțială a costurilor. În același timp, pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției de asigurări de sănătate, dar doar pentru suma ce depășește acest nivel. Premierul a subliniat dezechilibrul sistemului de contribuții, în care doar 6 milioane de cetățeni susțin 16 milioane de beneficiari.
Băncile vor plăti o taxă suplimentară pe profit, iar câștigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate suplimentar cu 30%. Aceste măsuri sunt menite să aducă venituri suplimentare rapide la bugetul de stat.
Până la finalul lunii iulie, Guvernul și-a propus să adopte și o serie de reforme structurale. Printre acestea se numără modificarea legislației privind pensiile speciale, reorganizarea instituțiilor publice autofinanțate precum ASF, ANCOM și ANRE, reevaluarea sporurilor bugetarilor și actualizarea sistemului de redevențe. Totodată, va fi realizată o evaluare a activelor deținute de stat în vederea valorificării acestora.
Începând cu 1 ianuarie 2026, vor intra în vigoare noi măsuri fiscale: impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16%, pensiile și salariile din sistemul public vor rămâne plafonate, iar prestațiile sociale vor fi înghețate. Proprietățile vor fi impozitate în funcție de valoarea de piață, iar structura aparatului de stat va suferi o reorganizare substanțială.
În sistemul educațional, începând din toamna acestui an, norma didactică va fi crescută cu două ore pe săptămână, fără ajustări salariale. Plata cu ora va fi redusă cu 50%, iar bursele vor fi acordate doar pe bază de merit sau în funcție de nevoile sociale dovedite.