Șor a câștigat alegerile în Găgăuzia

Evghenia Gutul din partidului de opoziție moldovenesc Sor a câștigat turul de scrutin al guvernatorilor în autonomia găgăuză a Moldovei, a anunțat duminică Comisia Electorală Centrală, după ce a numărat 100% din buletinele de vot.

„Rezultatele turului de scrutin al șefului Găgăuziei sunt următoarele: Evghenia Gutul-27.376 de voturi, Grigore Uzun- 24.913 de voturi”, a scris comisia pe Facebook.

Uzun, care a candidat din partea altui partid de opoziţie, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, şi-a recunoscut înfrângerea.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informaţiile furnizate verbal de birourile şi secţiile de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, care s-a desfăşurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezenţa la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puţin o treime dintre alegătorii incluşi pe listele electorale trebuie să participe la al doilea tur. Din acest punct de vedere, scrutinul ar fi valid.

Însă procurorii de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, vicepreşedinte a Partidului „ŞOR” care este vizată însă de o măsură de arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentantă a candidatului partidului la funcţia de başcan. ŞOR este bănuit că a corupt alegătorii pentru a o vota pe Evghenia Guţul şi că a încasat bani de la un grup criminal organizat.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unei sesizări privind scoaterea în afara legii a Partidului „ŞOR”.

Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, la 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, conform stiripesurse.ro.

În reacţie, ŞOR a declarat la acea vreme că interzicerea formaţiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ŞOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...