Sorgul câștigă teren în România: Rezistă mai bine la secetă și are un preț bun

Publicat: 29 mart. 2023, 09:33, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Sorgul câștigă teren în România: Rezistă mai bine la secetă și are un preț bun

Fermierii din Buzău privesc cu un interes tot mai mare cultura de sorg, care începe să înlocuiască porumbul, în condițiile în care este mai rezistentă la secetă, iar prețul este chiar mai bun.  

Sorgul este o specie populară în Africa, rezistentă la secetă, cereală cu valori nutriţionale ridicate.

Fermierii se orientează către sorg, după ce au constatat că plantele rezistă mult mai bine la secetă și se obține o producţie bună la hectar.

„Foarte mult se cultivă sorg. Un înlocuitor de porumb. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi place căldura şi lumina, din acest motiv rezistă la secetă. Înainte nu era bine valorificată, dar acum înţeleg că are un preţ mai bun ca porumbul”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Pe fondul schimbărilor climatice, sorgul pare să fie o soluție de luat în calcul pentru viitor.

„Acum se cultivă în tot judeţul, înainte o puteam regăsi răzleţ, dar acum fermierii o să însămânţeze o suprafaţă mult mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive şi porumb, dar mulţi au testat anul trecut sorg şi au obţinut producţii de două tone la hectar şi la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii. Anul acesta este obligatoriu să pui culturi proteice, aşadar va fi un pic mai mozaicată paleta de culturi atât datorită regulilor impuse, cât şi a climei care te face să te adaptezi”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Ce spun fermierii

Constantin Florea se numără printre fermierii din judeţ, care, în acest an, au ales să cultive peste 100 de hectare de teren cu sorg.

„Are alt comportament faţă de secetă, din acest motiv am ales să cultiv în acest an. Din punct de vedere nutritiv este mai bogat în substanţe hrănitoare ca porumbul, ca valoarea nutritivă. Pentru noi, care suntem într-o zonă secetoasă şi cred că şi anul ăsta o să fim afectaţi, e foarte rezistentă la secetă datorită sistemului radicular care îl are bine dezvoltat şi se întinde pe suprafaţă mare în pământ. În condiţii de secetă, anul trecut s-au obţinut între patru şi şapte tone la hectar la alţi producători. Eu voi cultiva pentru primul an în zona Ţinteşti, de lângă municipiul Buzău”, a afirmat pentru AGERPRES, Constantin Florea.