Sorin-Mihai Cîmpeanu, ales membru al Biroului Adunării Parlamentare a Francofoniei

Publicat: 10 iul. 2024, 08:13, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Sorin-Mihai Cîmpeanu, ales membru al Biroului Adunării Parlamentare a Francofoniei
Sorin Cimpeanu_INQUAM_Photos_George_Calin

În perioada 5-9 iulie 2024, Montreal, Canada, a găzduit cea de-a 49-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF). Cu această ocazie, membrii APF au votat în unanimitate pentru alegerea senatorului Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele Delegației Parlamentului României la APF, în funcția de membru al Biroului APF.

Premieră în istorie

Această alegere reprezintă o premieră istorică, fiind pentru prima dată în cei 123 de ani de existență a APF când o țară din Europa Centrală și de Est obține un mandat în cadrul Biroului organizației.

Vezi și: Sorin Cîmpeanu, izgonit de la șefia PNL Prahova

În data de 9 iulie 2024, APF a ales noul său președinte, Hilarion Etong, prim-vicepreședintele Adunării Naționale a Camerunului. Etong îl succede pe canadianul Francis Drouin, marcând astfel o nouă etapă în conducerea organizației. Această tranziție reflectă diversitatea și unitatea membrilor APF, întărind legăturile dintre parlamentele francofone din întreaga lume.

În paralel cu sesiunea plenară anuală, a avut loc cea de-a X-a ediție a Parlamentului Francofon al Tinerilor (PFT), care marchează în 2024 două decenii de activitate. Evenimentul a reunit 81 de tineri din 41 de parlamente membre APF provenind din Africa, America, Asia și Europa.

O ediție specială

Această ediție aniversară a fost deosebită prin asocierea pentru prima dată a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) cu Parlamentul Francofon al Tinerilor. Inițiativa a fost propusă de senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele AUF, și a inclus participarea a patru reprezentanți ai Rețelei de lideri ai AUF, provenind de pe patru continente diferite.

România a fost reprezentată cu mândrie la reuniunea PFT de doi studenți remarcabili: Beatrice-Iuliana Uța și Mihai-Valentin Mihăilă. Beatrice-Iuliana Uța, studentă la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrative din București (UNSTPB), a fost aleasă Vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Parlamentare PFT, demonstrând calitățile de lider și implicarea activă a tinerilor români în structurile internaționale.