Sorin Moise, MADR: România are stocuri de materii prime până la campania următoare, inclusiv la fermieri

Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), susține că România are stocuri suficiente de materiii prime, inclusiv stocuri tampon până la noua recoltă și se poate susţine singură din punct de vedere alimentar. O mare parte din aceste resurse se găsesc la fermieri.

La acest moment, Ministerul Agriculturii analizează mai multe scenarii posibile, în contextul unei crize a cerealelor din cauza conflictului din Ucraina, pentru a putea fi pregătit să acţioneze cu politici publice în funcţie de evoluţia situaţiei, a precizat,într-o dezbatere de specialitate, oficialul de la MADR.

Ministerul Agriculturii a organizat recent și o întâlnire cu reprezentanții Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole și ai Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan pentru a analiza situația stocurilor existente în piață.

„Românii nu trebuie să-şi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar. La momentul actual există stocuri până la campania următoare, inclusiv stocuri-tampon. Sigur că trebuie să privim întotdeauna spre viitor şi să gândim din timp politici publice pe termen mediu şi lung pentru a fi cu adevărat pregătiţi pentru orice fel de şoc care poate interveni în piaţă”, a declarat Moise.

Secretarul de stat susține că este monitorizată foarte atent situația din piață.

„Prin intermediul instituţiilor subordonate avem o permanentă monitorizare a stocurilor de cereale atât la nivelul comercianţilor şi al furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. Mai nou, o să trimitem echipe şi în zona de ferme, pentru că există stocuri consistente şi la fermieri”, a precizat secretarul de stat.

Din cauza conflictului din Ucraina, mai multe țări au anunțat sistarea exporturilor de cereale, iar în unele cazuri s-a trecut și la raționalizarea unor produse.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole