Soția șefului spionajului militar, cel mai bine remunerat director de la APIA

Remunerarea directorilor din conducerea centrală a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este apropiată de nivelul unui ministru. Surprinzător, nu directorul general al APIA este cel mai bine plătit director din agenție, ci alți directori subordonați acestuia.

Potrivit ultimelor declarații de avere de pe site-ul APIA, cel mai bine remunerat angajat al agenției este directorul Direcției Audit Intern, Vica Hapău, nimeni alta decât soția șefului Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), generalul Marian Hapău (FOTO). Aceasta a încasat lunar în decursului anului 2019 suma de 11.090 de lei. În schimb, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a fost remunerat anul trecut, în fiecare lună, cu 10.742 de lei, adică cu 348 de lei, mai puțin decât soția șefului DGIA. Oarecum surprinzător, directorul general Adrian Pintea este al treilea director din conducerea agenției, din punct de vedere al remunerației. Locul doi în acest top al salarizării este ocupat de către directorul Direcţiei Management Resurse Umane: Camelia Luchian, soția fostului ministru al Agriculturii Petre Daea. Aceasta încasează lunar de la APIA suma de 10.781 de lei, adică cu 39 de lei mai mult decât directorul general Adrian Pintea, și mai puțin cu 209 lei decât Vica Hapău. Potrivit legislației în vigoare, Direcţia de Audit Intern a APIA „evaluează economicitatea, eficienţa şi eficacitatea cu care sistemele de management şi execuţie ale structurilor APIA, prin intermediul cărora se administrează şi se derulează fondurile FEGA şi FEADR, utilizează resursele financiare, umane sau materiale în scopul îndeplinirii obiectivelor şi obţinerii rezultatelor stabilite şi propune recomandări pentru îmbunătăţirea acestora”.

Practic este vorba despre fondurile europene derulate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Totodata, direcția Vicăi Hăpău are atribuţii în domeniul finanţării proiectelor în agricultură şi agroturism (ferme, pensiuni, culturi de plante etc.) cu bani europeni nerambursabili. Ca atare, Vica Hapău verifică modul în care angajaţii APIA, care gestionează proiectele europene, îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în fişa postului şi manualul de proceduri, iar atunci când constată deficienţe, poate avea un rol în blocarea unor astfel de proiecte.

Mai trebuie precizat că Vica Hăpău a fost numită la şefia Direcţiei de Audit Intern a APIA în martie 2010, pe vremea când ministru al Agriculturii în Guvernul Emil Boc II era Mihail Dumitru. Pratic, de mai bine de zece ani, soția șefului spionilor militari auditează subvențiile europene pentru agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole