Șpagă în bani și produse luată de șefa de resurse umane de la Agricultură

Carcase de porc, carne de miel, vițel, palincă, bani, telefoane, până și un covor, toate se află pe lista șpăgilor pe care Luminița Aurora Jâjâie, fosta șefă de la Resurse Umane din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), le-a primit de-a lungul anilor.

Mai precis, de la angajații Direcției Agricole (DAJ) Caraș-Severin, cărora le furniza la schimb subiectele pentru concursuri aranjate pentru apropiații lor.

A recunoscut inclusiv Jâjâie la DNA, care a acceptat să primească doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru că procurorii au ținut cont că a ajutat la trimiterea în judecată, anul trecut, a lui Adrian Ionuț Chesnoiu, ministru al Agriculturii între 2021 și 2022, inculpat și el pentru implicarea în concursuri trucate, potrivit G4Media.ro.

Potrivit dosarului penal instrumentat de DNA Timișoara, consultat de G4Media.ro, șpaga care circula dinspre angajații unei direcții din teritoriu către șefa de la Resurse Umane din MADR provenea din bani publici. Periodic, angajații de la DAJ Caraș-Severin semnau în fals că au primit bani pentru benzină sau sporuri salariale, sume care erau date, drept mită, Luminiței Aurora Jâjâie, director în minister. La schimb, primeau subiectele pentru concursuri aranjate pentru pilele lor.  

Mai trebuie spus că Marinel, soțul Luminiței Aurora Jâjâie, fost șef în Jandarmeria București care primea din 2016 o pensie specială, și-a găsit și el un loc călduț chiar în același an la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Un an mai târziu, s-a transferat la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, ambele instituții aflate sub subordonarea Ministerului Agriculturii.

În 2021, Marinel Jâjâie încasa 10.000 de lei net pe lună pensie specială și 10.000 de lei net pe lună în calitate de consilier al Agenției de Plăți, potrivit declarației de avere.

Cazul Aurorei Jâjâie nu este însă singurul din MADR care scoate la iveală o practică inedită de a da șpagă, pe traseul instituție subordonată din teritoriu-om-cheie în instituția din Capitală. În 2022, șefa unui serviciu din cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din minister a recunoscut, tot la DNA, că lua mită de la directorul DAJ Suceava pentru avizarea alocării de fonduri pentru direcția județeană respectivă.

Cine sunt denunțătorii

Luminița Aurora Jâjâie (51 de ani) a recunoscut, într-un acord de recunoaștere semnat pe 24 aprilie 2023 și trimis spre admitere unui complet de judecată de la Tribunalul București, faptul că, între 2017 și 2021, a primit mită de la Gabriela Felicia Mehedințu, martor-denunțător în acest dosar și fostă șefă în cadrul Direcției Agricole Județene Caraș-Severin.

Mehedințu, la rândul ei, a constituit și ea subiectul unei anchete DNA, fiind acuzată de prejudicierea bugetului instituției cu suma de 902.000 lei: salarii plătite unor angajați care nu veneau la serviciu și însușirea unor bani care, în scripte, reprezentau combustibil pentru deplasări fictive și drepturi salariale acordate unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția.

Procurorii DNA Timișoara au aflat de la Mehedințu că o parte au ajuns la Jâjâie, care ar fi primit astfel bani și foloase în valoare totală de 53.696,70 lei – 30.500 lei cash, precum și un telefon marca Iphone 8 nou, două laptopuri Apple Macbook Air, un aparat de cafea marca Krups, un covor cu dimensiuni 4/3metri și bonuri de carburant.

Miza șpăgilor era, deseori, dezvăluirea subiectelor la concursurile organizate în sistem, mai ales că din poziția de șef al Direcției Resurse Umane din Ministerul Agriculturii, Jâjâie avea toate datele necesare legat de scoaterea de posturi la concurs, precum și acces la subiectele pe care trebuiau să le rezolve candidații. Jâjâie se afla pe acest post-cheie din anul 2005.

După cum a susținut Mehedințu, beneficiarii concursurilor erau, în unele cazuri, chiar rude ale celor care lucrau deja în sistem.

Mehedințu a mai spus că, în august 2017, a fost chemată de superiorul ei de la acel moment, directorul executiv al DAJ Caraș Severin, Iosif Marius Zarcula, care i-a dat 15.000 de lei și bonuri de carburant de 3.820 de lei pentru a merge la București și a da acești bani în schimbul subiectelor la un concurs de șef serviciu în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș Severin (instituție subordonată Ministerului Agriculturii), post pentru care candida chiar soția acestuia, Carmen Claudia.

Mehedințu i-a dat 10.000 de lei și bonurile lui Jâjâie, iar 5.000 de lei secretarului general adjunct din Minister de la acel moment. Carmen Claudia Zarcula a câștigat concursul și ocupă și în prezent funcția dobândită atunci.

În decembrie 2021, și Iosif Marius Zarcula a formulat denunț împotriva lui Jâjâie. El a recunoscut că, în 2018, împreună cu Mehedințu, i-a dat mită ”o sumă între 8.000 și 10.000 de lei pentru a interveni la ministrul agriculturii și dezvoltării rurale (Petrea Daea, la acel moment) în scopul menținerii susnumitului în funcția de conducere și pentru a nu înregistra la Direcția Management Resurse Umane demisia” sa, după ce ”factori de decizie din minister” îi ceruseră acest lucru, din cauza unui accident cu mașina de serviciu.

Până la urmă, a fost schimbat, dar a fost numit din nou, în aceeași poziție, în septembrie 2022, fiind șeful Direcției Agricole Caraș-Severin inclusiv la acest moment.  

În acordul de recunoaștere, Mehedințu vobește și de alte sume de bani și bunuri pe care le-a mai dat lui Jâjâie.

De când veneau șpăgile

Mai mult, Mehedințu a mai mărturisit în fața anchetatorilor că, ”în fiecare an, de regulă în preajma sărbătorilor se deplasa în mun. București la inculpata Jâjâie Aurora Luminița și îi ducea acesteia produse alimentare și alte bunuri (telefoane, laptopuri), ocazional și sume de 3.000-4.000 de lei, bonuri de carburant de 2.000 de lei, cu scopul de a păstra o bună relație cu ultima, astfel că atunci când apăreau probleme concrete să poată interveni și să o ajute.”

Această practică exista încă din anul 2007, a mărturisit Zarcula, iar pe lista produselor alimentare se aflau ”semicarcase de porc, brânză, cafea, carne de miel, vițel, pălincă etc”. Ancheta a stabilit că banii pentru achiziția acestor produse ”proveneau din banii însușiți de denunțătoare de la DAJ Caraș-Severin prin întocmirea de ordine de deplasare fictive sau prin plăți suplimentare față de salariul legal.”

În decembrie 2021, după ce Mehedințu și Zarcula au formulat denunțuri împotriva lui Jâjâie, DNA a efectuat percheziții și interceptări în urma cărora s-a confirmat săvârșirea infracțiunilor.

Mai trebuie spus că, inițial, Jâjâie a declarat la DNA Timișoara că a plătit produsele alimentare și că nu a primit bani sau bijuterii de la Mehedințu. Ulterior, în februarie 2022, a recunoscut că a luat mită în formă continuată, iar în aprilie 2023, a semnat un acord de recunoaștere prin care a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare. A contat fatul că Jâjâie a devenit denunțător în dosarul penal în care, în noiembrie anul trecut, a fost trimis în judecată Adrian Ionuț Chesnoiu, ministrul PSD al Agriculturii din perioada 2021-2022, acuzat de implicarea în concursuri trucate derulate de instituții aflate în subordinea sa.

Prin acordul de recunoaștere, inculpatei i s-a interzis ocuparea unei funcții publice.  

La MADR, Jâjâie avea un venit net de circa 17.500 de lei lunar, potrivit declarației de avere. Soțul ei, a încasat în 2021 circa 10.000 de lei lunar net ca pensie specială de la Ministerul Afacerilor Interne și alți 10.000 de lei lunar net ca angajat al Agenției de Plăți.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...