Șpăgi pe bandă rulantă la Vaslui: O altă persoană a fost reținută pentru 714.000 de lei

Un al doilea individ a fost reținut de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cadrul anchetei privind presupusa corupție legată de președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, acest expert este acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Ancheta DNA a dezvăluit că în anul 2019, în contextul unui proiect finanțat din fonduri europene, a fost încheiat un contract de achiziție publică între Consiliul Județean Vaslui și o societate comercială pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui. În cursul anului 2021, pe măsură ce lucrările se apropiau de finalizare, s-au ivit neînțelegeri cu privire la plata facturilor, în valoare de aproximativ 3.000.000 de euro, și implicit la cuantumul mitei care urma să fie remisă președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

În acest context, CJ Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială specializată în inginerie și consultanță tehnică, administrată de expertul reținut sâmbătă. Acest contract avea ca obiect efectuarea unei expertize tehnice a lucrărilor executate.

Potrivit acuzațiilor, după întocmirea raportului de expertiză, în care se pare că au fost trecute date care nu corespundeau realității din teren, expertul a pretins omului de afaceri suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriilor constatări efectuate în baza contractului cu CJ Vaslui. Scopul acestui demers era de a favoriza societatea omului de afaceri, astfel încât acesta să își recupereze integral suma de aproximativ 3.000.000 de euro, care i se cuvenea în urma executării lucrărilor conform caietului de sarcini.

În schimbul sumei de bani pretinse, expertul a promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui și că-i va determina să achite facturile emise pentru lucrările executate de societatea omului de afaceri. În final, acesta a primit suma totală de 714.000 de lei, în două tranșe, în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023.

Ulterior, expertul a înaintat CJ Vaslui documentația tehnică care adapta concluziile expertizei tehnice la lucrările efectuate de societatea martorului. Documentația a fost acceptată de factorii decizionali din instituția publică, inclusiv de inculpatul Dumitru Buzatu.

Expertul reținut în acest caz urmează să fie prezentat în fața Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Dosarul continuă să se dezvolte, iar autoritățile își desfășoară investigațiile pentru a clarifica toate aspectele legate de această presupusă activitate infracțională.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole