Spania se așteaptă ca UE să plătească pentru conectările de gaze cu statele vecine

Uniunea Europeană ar trebui să plătească pentru orice interconexiuni de gaze naturale dintre Spania şi vecinii săi, care încearcă să-şi asigure livrări alternative la gazele ruseşti, a anunţat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Reuters.
Este rândul UE să plătească pentru infrastructură, după ce Spania a investit masiv în ultimele decenii în facilităţi de stocare a gazelor naturale lichefiate (GNL) din import, le-a spus Sanchez jurnaliştilor la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului.

„Discutăm despre capacităţi care sunt finanţate prin eforturile plătitorilor spanioli de taxe şi care vor fi disponibile la nivelul blocului comunitar. UE va trebui să plătească pentru aceste interconexiuni”, a declarat premierul spaniol.

Spania şi Portugalia, care au o dependenţă redusă de livrările de energie din Rusia, vor să fie construită o conductă suplimentară între Catalonia şi Franţa, astfel încât statele iberice să poată regazifica gazele naturale lichefiate şi să le trimită în Europa Centrală. Un alt potenţial proiect care se discută este o conductă care să lege Spania şi Italia.

Summitul de două zile care se desfăşoară la Bruxelles urmează să abordeze marţi consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole