Specialiști: Strategia imunizării colective a populaţiei este mortală, în lipsa unui vaccin pentru COVID-19

Strategia pe care o aplică multe țări, precum Suedia, privind imunizarea colectivă a populației prin expunerea la virusul SARS-CoV-2 a persoanelor tinere și sănătoase este „mortală”, consideră șeful cercetătorilor OMS, Soumya Swaminathan, care susține că singura care de a ieși din această criză de sănătate este prin vaccinare.

Swaminathan este de părere că pentru a se ajunge la imunitate colectivă este necesar ca aproximativ 60% din populație să se infecteze cu Covid-19, condiții în care un număr foarte mare de oameni ar muri din cauza bolii.

Oficialul OMS susține că singura care de a ieși din această criză de coronavirus este prin vaccinare iar procesul de testare al vaccinurilor pentru siguranță și eficiență, care de obicei durează ani de zile, ar putea fi accelerat în șașe luni în contextul pandemiei.

În pofida celerităţii cu care se desfăşoară aceste procese, siguranţa noilor vaccinuri rămâne crucială, a subliniat ea.

„Chiar dacă viteza este importantă, ea nu poate prima în faţa standardelor de siguranţă şi eficacitate. Nu se pune problema ca un prim vaccin anti-COVID să fie injectat imediat în milioane de oameni fără a se stabili în prealabil dacă într-adevăr protejează în faţa infecţiei sau dacă este suficient de sigur pentru a fi folosit pe populaţii mari”, a explicat ea.

În prezent există peste 200 de vaccinuri anti-COVID în diferite faze de dezvoltare şi testare.

„Ne dorim să înregistrăm un nivel de protecţie cât mai ridicat cu putinţă – între 80% şi 90% ar fi fantastic. Avem numeroase vaccinuri candidat, ceea ce este excelent, pentru că în mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%”, a susţinut ea, avertizând însă că doar un număr mic de vaccinuri potenţiale anti-COVID au şanse reale de a trece prin toate stadiile de testare pentru a ajunge să fie aprobate pentru folosire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...