Spitalul Județean Suceava, acuzat de moartea a 28 de pacienți

Publicat: 26 feb. 2021, 15:30, de Laura Macovei, în ESENȚIAL , ? cititori
Spitalul Județean Suceava, acuzat de moartea a 28 de pacienți

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava acuză conducerea Spitalului Județean Suceava pentru moartea a 28 de persoane, din cauza nerespectării măsurilor împotriva pandemiei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la una dintre infracţiunile reţinute în sarcina celor patru persoane care sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Nu s-au respectat măsurile

„În urma schimbării de încadrare juridică, în sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal, constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia)”, se arată în comunicat.

În comunicat se mai precizează faptul că, din cauza nerespectării măsurilor, infecţia COVID-19 s-a răspândit în interiorul spitalului, iar ulterior şi în exteriorul unităţii medicale. Consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19 a fost vătămarea corporală a trei pacienţi, precum şi decesul altor 28 de pacienţi.

În prezent cauza este investigată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Spitalul Județean din Suceava a fost, la începutul pandemiei, cel mai mare focar de COVID-19 din România.