Spitalului Militar dr Carol Davila primește rol strategic și poate trece în subordinea Ministerului Apărării

O iniţiativă legislativă semnată de mai mulți deputați PSD și depusă la Parlament prevede trecerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării Naţionale. Motivul: unitatea militară ar urma să primească „rol strategic” și să asigure servicii medicale inclusiv refugiaților ucraineni.

Proiectul, semnat de 107 deputaţi social-democraţi, modifică şi completează în acest sens Legea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit legii în vigoare, în subordinea nemijlocită ministrului Apărării Naţionale se mai regăsesc Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”, grupul consilierilor, cabinetul ministrului, Direcţia instanţelor militare, purtătorul de cuvânt.

De asemenea, tot în subordinea nemijlocită a ministrul se mai află structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, printre care Statul Major al Apărării, Direcţia generală de informaţii a apărării, Direcţiile generale pentru armamente, resurse umane, financiar-contabilă, juridică, audit intern, de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor, Secretariatul general, precum şi Departamentele pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale şi pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Corpul de control şi inspecţie.

„Actualul context militar de pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice implică o reconsiderare a importanţei rolului pe care îl au structurile din domeniul militar sanitar, prin prisma asigurării refugiaţilor proveniţi din Ucraina la serviciile medicale.

Misiunile cu grad ridicat de complexitate şi risc, aflate într-o continuă transformare şi diversificare, încredinţate Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, ca spital cu rol strategic în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, în calitate şi de spital universitar, de urgenţă, regional de nivel ROL 4, din punct de vedere al standardelor NATO, impun prevederea acestuia în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării Naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Semnatarii menţionează că, în perioada noiembrie 2016 – mai 2020, Spitalul Militar Central a mai funcţionat în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării, iar atunci acesta „s-a dezvoltat, atât din punct de vedere al creşterii calităţii actului medical reliefat în trendul ascendent al adresabilităţii, a modernizării infrastructurii şi de suport, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de cercetare în domeniul medical”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...