Sprijin de 10,3 milioane de euro pentru aeroporturi

Operatorii economici care administrează aeroporturi în contextul pandemiei de coronavirus vor beneficia de un sprijin în valoare de 10,3 milioane de euro (51,5 milioane lei), potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Ajutorul public va lua acordat sub forma unor granturi directe.

Schema a fost aprobată de CE în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat, amendat la data de 18 noiembrie 2021.  

„Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat”, a precizat Executivul comunitar.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din data de 4 octombrie 2021, un memorandum cu tema „Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane pasageri”, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemie. Propunerea a fost venit din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Documentul prevede un buget total de 51.544.000 lei pentru susţinerea aeroporturilor.

Anterior, Asociaţia Aeroporturilor din România a înaintat Guvernului României o solicitare de acordare a unui sprijin financiar în cuantum de 61.715.000 lei. Era vorba de aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacău, Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Suceava, Timişoara.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj a revenit apoi cu solicitarea de reducere a sumei iniţial solicitate de la bugetul de stat (18.225.000 lei), în sensul alocării unei valori de 9.000.000 lei.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...