Sprijin – record: Ajutor de stat și granturi de 1,3 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia S.A

Publicat: 10 mart. 2022, 17:32, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Sprijin - record: Ajutor de stat și granturi de 1,3 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia S.A

Guvernul se pregătește să acorde ajutoare de stat și granturi totalizând aproape 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia S.A. O decizie în acest sens ar putea fi luată în cadrul ședinței de Guvern din această seară.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Finanţelor va fi autorizat să garanteze, pe o perioadă de 9 ani, în numele şi contul statului, la solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., unul sau mai multe împrumuturi contractate de aceasta, în limita sumei de 195,8 milioane euro, cu titlu de ajutor de stat.

Garanţia de stat va acoperi în întregime valoarea împrumutului.

Ministerul Energiei va fi autorizat să acorde Societăţii Complexul Energetic Oltenia granturi reprezentand contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro ca parte a ajutorului de stat pentru restructurare sub forma de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de gaze cu emisii de efect de seră în perioada 2021-2025.

241,4 milioane euro are reprezenta un grant acordat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societății ”Complexul Energetic Oltenia” SA.

Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră se acordă anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație au din venituri din privatizare.