Sprijinul PSD pentru mediul de afaceri: 15.000 de IMM-uri, eligibile pentru credite garantate de stat

Publicat: 04 iul. 2024, 20:42, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Sprijinul PSD pentru mediul de afaceri: 15.000 de IMM-uri, eligibile pentru credite garantate de stat
Sprijinul PSD pentru mediul de afaceri: 15.000 de IMM-uri, eligibile pentru credite garantate de stat

PSD și-a asumat un angajament în dezvoltarea mediului de afaceri din România. De la intrarea la guvernare a social-democraților, Executivul a luat o serie de măsuri care să contribuie la dezvoltarea companiilor cu capital românesc.

Prin ultima decizie luată de Guvern, se facilitează accesul la credite bancare prin garanții de stat a 15.000 de IMM. Fără acest ajutor guvernamental, firmele nu ar fi îndeplinit criteriile impuse de bănci și nu ar fi putut accesa acest tip de finanțare.

Perspectiva creditării cu riscuri mai mici, prin programe guvernamentale, garantate de stat, a atras ca un magnet în ultimii ani multe bănci care activează pe piaţa locală, bănci mari fiind de exemplu pe poziţiile fruntaşe în topul plafoanelor de garantare alocate prin programul guvernamental din categoria IMM Invest.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare din luna iunie, publicat de Banca Națională a României, impactul programelor de sprijin din partea statului a fost semnificativ. Datele BNR arată că aproximativ 45.000 de firme au luat credite prin programe guvernamentale între iunie 2020 şi martie 2024.

Preluarea riscurilor de către stat pentru credite: în martie 2024, de 11 ori mai mulți bani acordați IMM-urilor

Astfel, contractarea de credite garantate de stat de către sectorul companiilor nefinanciare a crescut semnificativ față de acum patru ani. La finalul lunii martie 2024,soldul acestor credite a fost de 36,4 miliarde de lei, de aproximativ 11 ori mai mare decât era în iunie 2020.

Firme din toate sectoarele economiei au apelat la credite garantate de stat, introducerea programelor cu garanţii de stat facilitând creşterea accesului la finanţare pentru IMM din România, arată BNR. Garanţiile au fost acordate atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii.

PSD sprijină mediul de afaceri. Bugetul IMM Plus a ajuns la 15 miliarde de lei

Guvernul Marcel Ciolacu a luat recent noi măsuri pentru susținerea mediului privat de afaceri, o componentă esențială pentru transformarea României într-o forță economică regională.

La inițiativa Premierului, în luna iunie bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus a crescut cu circa 2,5 miliarde de lei, până la un total de aproape 15 miliarde de lei. Prin această măsură, numărul total de firme care pot beneficia de schema de ajutor de stat se majorează cu 2.300, ajungând la un total de 13.800.

Programul IMM PLUS sprijină antreprenorii români prin garanții de stat pentru creditele oferite de instituțiile financiare întreprinderilor mici, mijlocii și celor cu capitalizare medie. Programul include șase componente:

  • IMM ROMÂNIA PLUS: pentru credite de capital de lucru și refinanțări.
  • AGRO PLUS: finanțare pentru agricultură, pescuit, acvacultură și sectorul alimentar.
  • IMM PROD PLUS: garanții pentru lichidități și investiții în sectoare productive.
  • CONSTRUCT PLUS: susține eficiența energetică și investițiile în energie verde în sectorul construcțiilor.
  • RURAL PLUS: facilități de garantare pentru fermieri și întreprinderi din agricultură.
  • INNOVATION PLUS: garanții pentru companii inovative și exportatoare.