SRI, culmea contractelor acordate cu dedicație: s-a declarat pe sine câștigător

Publicat: 28 sept. 2023, 08:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
SRI, culmea contractelor acordate cu dedicație: s-a declarat pe sine câștigător

Serviciul Român de Informații a oferit în ultimii trei ani mai multe contracte cu dedicație, inclusiv propriei regii, Rasirom.

O asociere de firme a câștigat un contract de 133,6 milioane de lei în urma unei licitații organizată de către Serviciul Român de Informații pentru furnizarea unui sistem interoperabil de centre regionale de intervenție multi-risc (operaționalizare centre multi-risc). La licitație nu s-a mai prezentat nimeni. Partea interesantă este că asocierea a avut drept lider Regia Autonomă Rasirom, entitate aflată în subordinea… SRI. Ca să fie credibilă operațiunea, în asociere s-au mai băgat Vodafone România si Datanet Systems, o companie cu capital slovac.

După această operațiune, care constituie culmea contractelor acordate cu dedicație, afacerile Rasirom au crescut cu 28%. Unul dintre partenerii regiei SRI nu este printre cei despre care poți spune că a fost ușă de biserică. Vodafone România a fost sancționată cu 28,3 milioane de euro de către Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă după ce s-a demonstrat că a restricționat accesul la rețea al societății NetMaster în 2011.

Cât privește Datanet Systems, aceasta este o societate bine înfiptă în contractele cu insituțiile statului român, precum: BNR, STS, Ministerul Finanțelor, Universitatea București, Politehnica București, Romatsa, Nuclearelectrica etc.

Datanet Systems a mai înhățat un contract uriaș de la SRI, de 122,9 milioane de lei, pentru furnizarea de echipamente hardware și software, în tandem cu S & T România. Întâmplător sau nu, la licitație a mai fost o sigură ofertă, care nu a fost admisă.

SRI consumă doar curent ieftin

Hidroelectrica, producătorul de curent ieftin, a primit din senin două contracte care însumează 95,4 milioane de lei de la SRI pentru furnizarea de curent. A avut loc o licitație de formă în care nimeni n-a știut de ea, fiind organizată o singură ofertă, către Hidroelectrica. Motivul? Extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevazute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă.

”Vechiul acord cadru de furnizare energie electrică expira la data de 31.12.2022, iar în situația în care nu se atribuia un nou acord cadru, conform legislației în domeniu, în vigoare, furnizarea energiei electrice era preluată de către furnizorii de ultimă instanță, la prețurile practicate de aceștia, stabilite lunar, mult mai mari decât cel în acordul cadru în vigoare.Analizând evoluția prețurilor la care s-au încheiat tranzacțiile în ringul bursier, 4020 lei/MWh fiind prețul la care s-au încheiat ultimele tranzacții (începând cu luna septembrie 2022 nu s-au mai înregistrat tranzacții prin Bursa Română de mărfuri pentru energie electrică) s-a constatat că pe piața energiei electrice a avut loc o creșterea accentuată și continuă a acestora. Având în vedere argumentele invocate s-a impus inițierea unei proceduri de achiziție prin negociere fără publicarea prealabilă în baza art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, pentru încheierea unui acord cadru de achiziție publică de furnizare energie electrică pentru 12 luni”, susțin reprezentanții SRI.

Contract cu dedicație pentru Romgaz

Extrema urgență a fost invocată și în cazul achiziției de gaze naturale. Cel mai convenabil furnizor a fost Romgaz, companie de stat. Ca și în cazul Hidroelectrica, s-a făcut o sigură ofertă care a fost și acceptată. Astfel, banul statului nu s-a risipit spre cine știe ce căi obscure. A existat însă o sigură excepție. SRI a mers pe Bursa Română de Mărfuri de unde a cumpărat o cantitate de gaz în valoare de 10 milioane de lei de la Nova Power & Gas, firma deținută de către clujenii Simion Adrian Mureșan și Teofil Ovidiu Mureșan. Nova Power & Gas este implicată în afacerea construcției reactoarelor nucleare mici de la Doicești, firma celor doi Mureșan punând în joc terenul.

Singurul venit, singurul servit

Connections Consult, firma Bogdan Liviu Florea, a avut singura ofertă valabilă la licitația pentru furnizarea de echipamente hardware și software. Suma încasată a fost de 56,4 milioane de lei.

Un contract uriaș de 659,9 milioane de lei a fost semnat cu Airbus Helicopters România. Acesta prevede furnizarea de elicoptere medii/grele multifuncționale. Au fost de fapt trei licitații la care Airbus Helicopters România a avut singura ofertă admisibilă. Pentru fiecare din cele trei licitații s-a specificat ”Furnizare a minim 3 – maxim 6 complete elicoptere medii/grele multifuncționale, după cum urmează: -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (intervenție antiteroristă); -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale naval ((intervenție antiteroristă); -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (transport personal – MSU/C – Managementul situațiilor de urgență/criză)”. Airbus Helicopters România a mai câștigat un contract de 13,8 milioane de lei pentru servicii de mentenanță pentru elicopterele Dauphin.

Tot în sfera Airbus, Ghimbav, elicoptere, contracte date fără mari bătăi de cap, se încadrează și serviciile de mentenanță pentru elicopterele Puma, unde s-au organizat mai multe licitații pentru diverse loturi, toate câștigate de către societetatea de stat IAR Ghimbav, pentru suma totală de 24,5 milioane de lei. La fel, banul statului a rămas la stat.