Stadionul Giulești este gata. Din februarie, Rapid va juca din nou acasă VIDEO

Lucrările de construcţie ale Stadionului Giuleşti au fost încheiate, iar arena a fost preluată oficial în administrare de Clubul Sportiv Rapid. De la sfârșitul lunii februarie se vor putea juca meciuri pe noul stadion.

Vicepremierul şi ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, au anunţat, marţi, că lucrările de construcţie ale Stadionului Giuleşti au fost încheiate şi că arena a fost preluată oficial în administrare de Clubul Sportiv Rapid.

Aceasta este a treia arenă finalizată dintre cele patru pe care statul român şi-a asumat să le modernizeze cu ocazia EURO 2020, după Arcul de Triumf şi Steaua. Lucrările la cel de-al patrulea stadion, Dinamo, nu au început încă din cauza unor probleme juridice.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a menţionat că începând de marţi toate deciziile privind noua arenă aparţin Clubului Sportiv Rapid.

„Acesta este protocolul de predare-primire din partea de dezvoltatorului, mai exact Ministerul Dezvoltării, către Ministerul Transportului şi Clubul Sportiv Rapid. Suntem într-un moment important pentru suporterii rapidişti şi pentru toţi cei care iubesc fotbalul, dar şi celelalte sporturi, pentru că aici se vor pregăti şi sportivi de la alte discipline sportive. După doi ani şi două luni de lucrări suntem astăzi în măsură să predăm această investiţie importantă. Este o investiţie a statului român în valoare de 185 de milioane de lei într-un stadion care avea 14.050 de locuri disponibile. Sunt sigur că acest stadion va aduce multe bucurii tuturor celor care vor păşi aici, fie pe iarba stadionului, fie în tribune. Începând de astăzi investiţia este a Clubului Sportiv Rapid. Iar beneficiarul din acest moment decide dacă doreşte să facă un meci de inaugurare al acestui stadion şi când poate să îl deschidă oficial pentru activităţi pentru că sigur vor fi nişte proceduri de avizare. Investiţia este finalizată din toată punctele de vedere, din acest moment toate deciziile aparţin Clubul Sportiv Rapid”, a afirmat Attila.

Mai trebuie investite încă 60 de milioane de lei în interior

 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la rândul său că în bugetul pe anul 2022 sunt prevăzute fonduri de 60 de milioane de lei pentru dotările sălilor din incinta Stadionului Rapid.

„Astăzi clubul Rapid se întoarce acasă. În imnul clubului Rapid găsim sintagma ‘Suntem peste tot acasă’, iar azi iată că se înfăptuieşte acest lucru. Este o investiţie importantă pentru Rapid, un club de tradiţie în România care a dat mulţi sportivi de valoare precum Gabi Szabo sau Nicu Vlad. Astăzi intră într-o casă nouă toate secţiile Clubului Sportiv Rapid şi sper că de acum vor veni şi rezultate foarte bune pentru sportivii de aici. Cu siguranţă conducerea CS Rapid va dori să înceapă activităţile pe acest stadion cât mai repede. În buget, pe partea care ţine de Ministerul Transporturilor, sunt prevăzute vreo 60 de milioane de lei pentru dotări în acest stadion. Pentru că aici avem şi săli pentru karate, şi pentru judo, este şi o pistă de atletism şi toate aceste lucruri trebuie să beneficieze de dotări. Aşadar aceşti bani sunt prinşi în buget şi doamna preşedintă va dori să dea drumul oficial la activitate pe acest nou obiectiv pentru că acest complex nu a fost făcut ca să stea. Însă sigur că trebuie îndepliniţi toţi paşii legali”, a precizat Grindeanu.

Stadionul Giulești va fi omologat UEFA Categoria 4

Noul Stadion Giuleşti, care va putea fi omologat UEFA categoria 4, are o suprafaţă desfăşurată construită de 40.522 mp şi beneficiază de 14.050 de locuri pentru spectatori, 184 locuri de parcare şi 7.560 mp de gazon natural ranforsat sintetic. Pe lângă terenul de fotbal, acesta cuprinde şi săli de antrenamente pentru diverse discipline precum karate, box, lupte, judo, atletism sau popice, o sală de sport multifuncţională, o sală de forţă, sală de recuperare şi pistă de atletism.

Arena mai dispune de spaţii de cazare pentru sportivi, vestiare şi camere de recuperare pentru sportivi, cabinet medical, zonă de testare antidoping, spaţii dedicate publicului (magazine, zona food) şi locuri pentru persoane cu dizabilităţi (75 de locuri), spaţii pentru mass-media (boxă presă, sală de conferinţe, zonă de flash interviu etc.), spaţii pentru VIP (peste 900 de locuri). De asemenea a fost instalat şi un sistem de jocuri de lumini tip DMX (Digital MultipleX) în cadrul instalaţiei de nocturnă a stadionului, cu posibilitatea integrării diferitelor scenarii în funcţie de fondul muzical folosit.

Costurile totale au depășit 185 milioane de lei

Lucrările au început la 26 februarie 2019 cu demolarea vechii arene, costurile totale ale noului Stadion Rapid Giuleşti ridicându-se la 185.333.607,39 lei, aproximativ 37,5 milioane de euro.

Stadionul Giuleşti al formaţiei FC Rapid este unul dintre cele patru (Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo) pe care România, ca ţară organizatoare a EURO 2020, şi-a propus să le reconstruiască pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale participante la turneul final al Campionatului European. Dintre cele patru, doar Arcul de Triumf şi Steaua au fost finalizate în timp şi au fost folosite de selecţionatele care au participat la Bucureşti la EURO 2020, deşi turneul final a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Din februarie arena va putea fi folosită

Preşedintele Clubului Sportiv Rapid Bucureşti, Vali Caciureac, a declarat, marţi seara, la preluarea în administrare a Stadionului Giuleşti, că arena va putea fi folosită cel mai târziu la sfârşitul lunii februarie. Aceasta a explicat că miercuri va începe procedurile pentru obţinerea tuturor avizelor de funcţionare a stadionului. FC Rapid a disputat ultimul meci oficial pe vechiul Stadion Giuleşti la 24 noiembrie 2018, cu formaţia Înainte Modelu în Liga a III-a. De atunci, formaţia giuleşteană a jucat partidele de pe teren propriu în Capitală pe stadioanele Regie şi Arena Naţională, dar şi la Buftea, Mogoşoaia, Voluntari şi Mioveni.

„Am fost aici la momentul demolării vechiului stadion şi am suferit, pentru că tinereţea mea aici s-a consumat. Dar acum sunt foarte fericită pentru că avem un stadion nou şi modern şi sunt sigură că toţi rapidiştii sunt bucuroşi. Nu depinde de mine momentul când va putea fi folosit stadionul, depinde de cei care trebuie să ne dea avizele. Începând de mâine noi vom duce dosarele pentru avizare la ISU, la DSP şi în funcţie de cât de repede obţinem aceste avize vom putea anunţa şi când se va juca primul meci aici. Cu siguranţă multe luni nu vor trece până atunci. Noi credem că maximum la sfârşitul lunii februarie se poate juca aici. Gazonul arată foarte bine pentru că el a fost montat în toamnă şi a avut timp să se prindă”, a spus Vali Caciureac.

Rapid este dispus să închirieze stadionul și altor echipe

„Stadionul este foarte frumos, este intim, simţi jucătorii lângă tine şi la rândul lor jucătorii vor simţi galeria şi suporterii lângă ei. Nu cred că această apropiere este periculoasă pentru nimeni. Echipa Rapid va câştiga aici şi toată lumea va fi fericită. Eu am mare încredere în suporterii noştri. Acum aşteptăm meciul de inaugurare. Cu cine va fi, asta vor decide cei de la fotbal. Noi vom veni la inaugurare cu sportivii noştri de marcă, dar inaugurarea va fi organizată de cei de la fotbal. Nu ştiu dacă stadionul a pierdut 5.000 de locuri, pentru că din 2006 pe fosta arenă nu se puteau folosi 6.000 de locuri, pentru că nu era consolidată peluza. Iar noi ani de zile am funcţionat cu 11.000 de locuri. Eu nu spun că 14.000 de locuri sunt suficiente, dar sunt aşa cum trebuie, adică moderne şi oferă toate condiţiile”, a adăugat preşedintele.

Întrebată dacă vor putea juca pe noul Stadion Giuleşti şi alte echipe în afara formaţiei Rapid, Vali Caciureac a răspuns: „Noi am primit întotdeauna şi alte echipe în Giuleşti. Numeroase formaţii care au venit în Bucureşti pentru a juca împotriva echipelor Steaua sau Dinamo au închiriat acest teren pentru antrenamente. Aşadar noi suntem deschişi să închiriem stadionul”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...