Stare de urgență la Chișinău, după avertismentul rușilor: “Gazele sunt livrate și trebuie achitate”

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze după 20 ianuarie, dacă nu găsește bani să plătească factura de 63 de milioane de dolari pentru luna în curs, după ce grupul Gazprom a respins solicitarea de reeşalonare a plății. În acest context, autorităţile de la Chişinău au fost obligate să introducă starea de urgenţă în sectorul energetic, transmite Reuters.

Nu este, însă, pentru prima dată când Republica Moldova se confruntă cu o astfel de situație. Situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile a mai fost decretată și la finele lunii octombrie 2021. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce s-a întârziat cu plățile. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul ca să poată să plătească datoriile către Gazprom.  

Potrivit autorităților de la Chișinău, la momentul actual, Republica Moldova poată să plătească doar 38 de milioane de dolari din factura totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul a anunţat că va cere, joi, Parlamentului să introducă starea de urgenţă, ceea ce îi conferă guvernului puterea de a gestiona sectorul energetic. Concret, este vorba, de exemplu, de redirecţionarea livrărilor de gaze dinspre consumatorii industriali spre cei casnici şi utilizarea fondurilor de la buget pentru plata gazelor naturale.

Amenințările rușilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat, miercuri, că vânzările de gaze naturale ruseşti spre Republica Moldova sunt o problemă comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică și oricum odată ce gazele naturale sunt livrate, ele trebuie și achitate.

„Gazprom ne-a avertizat ieri că dacă nu plătim avansul până la data de 20 ianuarie, va opri livrările de gaze”, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...