Starea de alertă se prelungește. Ce măsuri de relaxare ar putea fi luate de Guvern

Publicat: 14 sept. 2020, 09:21, de Mihaela Ionescu, în News , ? cititori
Starea de alertă se prelungește. Ce măsuri de relaxare ar putea fi luate de Guvern
Ludovic Orban

Luni are loc o ședință de Guvern pentru a fi adoptată hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile.

Ludovic Orban a anunțat că luni va avea loc reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmând ca într-o ședință de Guvern să fie prelungită starea de alertă.

”Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11.00, la 12.00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor”, a spus duminică Orban.

Printre măsurile de relaxare care ar putea fi luate, se află ideea de a permite organizarea de adunări publice, de manifestații, însă premierul susține că probabil vor fi permite proteste cu 100 de persoane în aer liber, cu distanțare fizică și cu obligația portului măștii.

Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu a putut fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joia trecută din cauza lipsei avizului Consiliului Legislativ.

„Dacă nu avem avizul Consiliului Legislativ, nu o să putem să adoptăm astăzi (joia trecută – n.r.). Asta înseamnă că va trebui luni să facem Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm prelungirea stării de alertă. Solicitaţi Consiliului Legislativ”, s-a adresat Orban miniştrilor, în debutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Secretarul de stat în MAI Gheorghe Sorescu a arătat că proiectul privind prelungirea stării de alertă a fost elaborat şi depus la SGG, cu toate avizele, în vederea transmiterii la Consiliul Legislativ.

„Conţine toate măsurile stabilite în actuala reglementare. (…) De asemenea, conţine măsurile de protecţie sanitară necesare în ziua votului pe 27 septembrie”, a mai spus Gheorghe Sorescu.