Statele membre UE vor putea depăși plafonul de deficit bugetar de 3% și anul viitor

Reglementările Uniunii Europene care prevăd limite pentru plafonarea deficitului bugetar și a nivelului de îndatorare a statelor membre rămân suspendate și în 2021 pentru a susține măsurile de relansare a economiei după pandemie.

Comisarul european al Afacerilor, Paolo Gentiloni, a făcut anunțul la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, citat de Reuters.

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din PIB.

„Clauza derogatorie generală va rămâne activă în 2021 iar politicile fiscale ar trebui să continue să sprijine revenire anul următor, atât la nivelul zonei euro cât şi la nivelul statelor membre individuale”, a spus comisarul european.

Până la data de 15 octombrie, statele din zona euro trebuie să trimită Comisiei Europene previziunile lor bugetare pentru 2021, pentru a fi verificate dacă sunt în linie cu normele UE.

Potrivit previziunilor economice de primăvară, Comisia Europeană se aşteaptă ca zona euro să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...