Stațiunea balneo climaterică Lacu Sărat ar putea fi relansată

Publicat: 25 nov. 2022, 18:00, de Aurel Drăgan, în ECONOMIE , ? cititori
Stațiunea balneo climaterică Lacu Sărat ar putea fi relansată
Statiunea Lacu Sarat

După treizeci de ani în care turismul balnear a fost tratat cu indiferență de toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, sunt semne că măcar o parte din celebrele stațiuni balneo-climaterice ar putea fi relansate, dar nu la inițiativa Ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ci la presiunea autorităților locale.

Printr-o hotărâre emisă pe 28 octombrie pentru completarea anexei nr.1 la HG nr.1016/2011 privind acordarea statutului de stațiune balneară și balneo-climaterică pentru unele localități și areale care dispun de factori naturali de cură, Stațiunea Lacu Sărat, situată la marginea Brăilei, dar pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani, a trecut de la statutul de „stațiune balneară” la acela de „stațiune balneo-climaterică”.

Practic, Lacu Sărat, care atrăgea anual zeci de mii de turiști încă de la 1880, și-a recăpătat standardul de odinioară, care le oferă autorităților locale posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea bazelor de tratament.

Lacu Sărat, stațiunea „uitată” în anii 80

În condițiile în care turismul balnear este în ascensiune în Europa și stațiuni balne-oclimaterice precum Karlovy Vary din Cehia, Baden Baden din Germania, Bagno Vignoni din Italia sau Bath din Marea Britanie, sunt destinații de lux, la noi indiferența autorităților a distrus și ce a mai rămas din anii 80.

Statiunea Lacu Sarat

Statiunea Lacu Sarat

Imaginile standard ale acestor distrugeri sunt la Herculane și Borsec, dar au fost distruse și stațiunile din Bărăgan, renumite pentru nămolul sapropelic al lacurilor, care a stat la baza gamelor de produse „Gerovital” şi „Pell Amar”.

Stațiunea Câineni Băi a fost distrusă în bătălia pentru activele bazei de tratament. La Amara şi Balta Albă lucrurile au început să se miște prin investiții în capacități de cazare și modernizarea bazelor de tratament și de agrement.

La Lacu Sărat, cea mai celebră dintre aceste stațiuni, asaltată de turiști încă de la 1879, sunt și câteva spații de cazare moderne, dar imaginea generală este dovada că nu s-au mai făcut investiții în ultimii treizeci de ani. În urmă cu câțiva ani, încă te mai puteai caza în căsuțele unui camping din anii 70! Principalul „client” al stațiunii Lacu Sărat este Casa de Pensii, care încheie anual contracte pentru sejururile la tratament ale pensionarilor mai puțin pretențioși.

Lacu Sărat, care în urmă cu o sută de ani era o stațiune de lux, acum nu mai oferă niciun argument ca turiștii să își dorească să petreacă un sejur de câteva zile. Fac naveta la Lacu Sărat doar brăilenii și gălățenii cu „cazarea” acasă.

La Lacu Sărat sunt tratate zeci de afecțiuni reumatismale, neurologice și post-traumatice

Pe 28 octombrie, Guvernul a aprobat „completarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.1016/2011 privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură”. Pe lista noilor stațiuni balneo-climaterice se află și Lacu Sărat.

De fapt, Guvernul a aprobat cererea nr. 7.600/14.07.2022, transmisă la Ministerul Sănătății de către Primăria Chiscani, comună limitrofă municipiului Brăila, pe al cărui teritoriu administrativ se află și construcțiile din stațiune, dar și lacul.

Potrivit Referatului de reevaluare si reatestare a factorilor terapeutici naturali întocmit de Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneoclimatologie cu nr. 9549/2018, apa salină și nămolul sapropelic din Lacul Sărat sunt recomandate pentru afecţiuni reumatismale degenerative cronice,  artroze ale coloanei vertebrale, şold, genunchi, mâini și picioare, afecţiuni reumatismale inflamatorii cronice stabilizate biologic, artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, afecţiuni neurologice cronice  periferice (leziuni de nervi periferici), afecţiuni post-traumatice ale aparatului locomotor și afecţiuni ginecologice cronice.

Terapiile realizate în bazele de tratament includ hidroterapie, împachetări cu nămol, electroterapie, magnetodiaflux, băi galvanice, kinetoterapie, masoterapie și tratamente medicale complementare, acupunctură, reflexoterapie și infiltrații.

O singură stațiune, două primării

Investițiile în modernizarea și dezvoltarea stațiunii care putea genera o sumedenie de afaceri profitabile și ar fi adus încasări din taxe și impozite au fost ținute în loc chiar de administrația locală.

Timp de aproape două decenii și-au disputat încasarea impozitelor Primăria Brăila şi Primăria comunei Chiscani, pe al cărui teritoriu administrativ se află stațiunea. Municipalitatea din Brăila își susținea dreptul la încasarea impozitelor prin faptul că Lacu Sărat este la marginea orașului și stațiunea e legată de oraș printr-un traseu de tramvai.

Primăria comunei Chiscani își revendica dreptul de a încasa impozitele și de a administra Stațiunea Lacu Sărat deoarece se află pe teritoriul său. Cele două primării s-au luptat în instanțe timp de 20 de ani.

Războiul în instanță s-a încheiat în iulie 2016, când Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat prin sentință definitivă și irevocabilă în dosarul 1896/88/2013, respingând recursul Primăriei Brăila. Războiul în instanță a fost câștigat de Primăria Chiscani.

Bețe-n roate de la Guvern: Lacu Sărat nu-i staţiune balneo-climaterică!

Primăria Chiscani nu are fonduri proprii pentru modernizarea și administrarea stațiunii, iar atragerea fondurilor europene pentru modernizarea stațiunii era condiționată de declararea stațiunii Lacu Sărat ca„staţiune balneo-climaterică”.

Statiunea Lacu Sarat

Statiunea Lacu Sarat

Prin septembrie 2011, în vizită la Brăila, ministrul de atunci al Turismului, Elena Udrea, declara că staţiunea Lacu Sărat se va afla printre cele 20 din ţară care până la sfârşitul anului 2011 vor fi clasificate ca „staţiuni balneare” sau „balneo-climaterice”. Evident, nu s-a întâmplat în 2011 și au mai trecut zece ani în care nu s-a întâmplat nimic.

Stațiunea Lacu Sărat poate fi modernizată cu fonduri europene

Noul statut al Stațiunii Lacu Sărat deschide posibilitatea accesării unor finanțări europene pentru reabilitarea bazelor de tratament și pentru dezvoltarea stațiunii.

Din data de 28 octombrie, stațiunea noastră este oficial stațiune balneo- climaterică. Este un pas important, pentru că asta înseamnă că se pot accesa fonduri europene. Viziunea noastră poate atinge și alte segmente și asta nu poate însemna decât plus valoare pentru stațiune.

Acest titlu este o recunoaștere a unui lucru care se știe de zeci de ani: Lacu Sărat este o stațiune balneară unde mulți turiști vin pentru tratament. Decizia Guvernului poate aduce și mai mulți turiști în stațiune.

De asemenea, noi sperăm să atragem turiști de pe piața externă. Un alt avantaj este posibilitatea de a atrage fonduri europene. Putem atrage inclusiv fonduri suplimentare de la Guvern, destinate exclusiv pentru dezvoltarea acestui segment turistic”, a declarat George Caranica, director executiv al Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat.