Stațiunile balneoclimaterice, miza noului Guvern pentru reînvierea turismului românesc

Publicat: 26 nov. 2021, 07:00, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Stațiunile balneoclimaterice, miza noului Guvern pentru reînvierea turismului românesc

În următorii zece ani, 31 de stațiuni balneare din România vor fi modernizate, iar hotelierii vor primi fonduri de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea turismului balneoclimateric, promite noul Guvern. Sună foarte frumos. Rămâne de văzut dacă se va și concretiza.

În noul program de guvernare, la măsurile ce vor fi adoptate de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prioritar este turismul balnear. Oficialii spun că trebuie identificate niște “nișe de turism unde România poate avea un avantaj comparativ și sprijinirea celor care au potențial dar nu sunt încă recunoscute și susținute prin politici publice în prezent”. Va fi lansat un “program de zece ani pentru modernizarea a 31 de stațiuni balneare. Se finanțează 50% din cheltuielile eligibile, până la maxim 200.000 euro, sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis”, se arată în noul program de guvernare.

 Digitalizarea tuturor operatorilor

Alte măsuri amintite de mai multe ori în noul program guvernamental sunt digitalizarea tuturor firmelor din turismul intern, precum și crearea unui mediu fiscal prielnic dezvoltării și sprijinirii mediului antreprenorial în domeniul turismului.

Turismul este un factor important pentru creșterea și dezvoltarea economiei, având un impact semnificativ asupra creării de locuri de muncă. La fel ca toate celelalte sectoare ale economiei, industria turismului se confruntă cu o concurență din ce în ce mai acerbă la nivel mondial iar România trebuie să prezinte o ofertă turistică durabilă și de calitate, mizând pe avantajele ei competitive”, susțin reprezentanții Guvernului.

Organizații de managementul destinațiilor

În opinia oficialilor Ministerului Întreprinderilor și Turismului, este nevoie neapărată de înființarea unor organizații de management a destinațiilor.  “Potențialul turistic al României trebuie să se transforme din slogan în realitate economică. Avem nevoie de Organizații de Management al Destinațiilor, la fel cum avem nevoie de promovare internă și externă. Pandemia COVID-19 trebuie transformată într-o oportunitate pentru turismul românesc. Cu toate acestea, turismul a fost unul din sectoarele cele mai afectate în anul 2020, ca urmare a unei crize de sănătate fără precedent, precum și a unei crize sociale și de urgență economică pe fondul izbucnirii pandemiei Sars-Cov-2, acest fapt reflectându-se atât în scăderea circulației turistice, cât și în activitatea redusă a profesioniștilor și operatorilor economici de profil”, se arată în noul program de guvernare.

O altă măsură de relansare a turismului intern este și reintroducerea tichetelor de vacanță. Noul Guvern promite că, la anul, toți angajații, bugetari sau nu, vor primi tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru concediile efectuate în România.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele