Statul îi va învăța pe fotbaliștii români cum să-și cheltuiască banii: lecții de educație financiară până și pentru Națională!

Publicat: 21 mai 2024, 11:01, de Radu Caranfil, în SPORT , ? cititori
Statul îi va învăța pe fotbaliștii români cum să-și cheltuiască banii: lecții de educație financiară până și pentru Națională!

Este o inițiativă fără precedent în fotbalul românesc. Federația Română de Fotbal (FRF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au semnat un protocol de colaborare pentru a oferi educație financiară jucătorilor de fotbal. Proiectul vizează nu doar loturile naționale de seniori, dar și juniorii, în încercarea de a preveni problemele financiare pe care mulți sportivi le întâmpină după retragerea din activitate.

O nevoie acută de educație financiară

Inițiativa vine pe fondul unor statistici îngrijorătoare care arată că mulți fotbaliști ajung să întâmpine dificultăți financiare majore la câțiva ani după retragerea din sport. Cu câștiguri substanțiale pe parcursul carierei, gestionarea defectuoasă a banilor și investițiile riscante duc adesea la situații neplăcute. Este bine cunoscut faptul că mulți sportivi nu sunt pregătiți să gestioneze sumele mari de bani câștigate, iar lipsa unei educații financiare adecvate contribuie semnificativ la aceste probleme.

Programe educaționale comune

Protocolul semnat între FRF și ASF își propune să schimbe această situație printr-o serie de acțiuni și evenimente educaționale. Începând cu anul 2024, acțiunile comune vor include:

  • Proiecte și programe educaționale: Acestea vor fi destinate tuturor categoriilor de jucători, de la copii și juniori, până la seniori. Scopul este de a crește nivelul de educație financiară în rândul fotbaliștilor.
  • Evenimente educaționale: Workshopuri, seminare, campanii publice, simpozioane, conferințe și mese rotunde vor fi organizate în parteneriat, pentru a promova valorile educației financiare și a prezenta rezultatele activităților desfășurate.
  • Sesiuni de informare pentru loturile naționale: Echipele naționale de juniori și seniori vor avea acces la sesiuni de educație financiară și management al investițiilor.

Primul pas: „Despre bani la firul ierbii”

Pentru a marca debutul acestui parteneriat, echipa ASF a susținut o sesiune de informare dedicată staff-ului FRF. Intitulată „Despre bani la firul ierbii”, această sesiune a avut loc în contextul celui de-al doilea Innovation Day organizat de Federația Română de Fotbal în 2024. Acesta este doar începutul unei serii de evenimente care își propun să aducă educația financiară mai aproape de fotbaliștii români.

Probleme financiare la final de carieră

O problemă majoră pe care acest parteneriat încearcă să o abordeze este cea a jucătorilor aflați la final de carieră. Mulți fotbaliști se confruntă cu dificultăți financiare după retragerea din activitate, din cauza lipsei unei planificări financiare adecvate pe parcursul carierei. FRF și ASF își propun să găsească soluții viabile pentru aceste probleme, oferind jucătorilor informațiile și instrumentele necesare pentru a-și gestiona banii eficient și pentru a investi inteligent.

O inițiativă necesară și binevenită

Educația financiară în rândul fotbaliștilor români este o inițiativă nu doar necesară, ci și binevenită. Gestionarea adecvată a finanțelor personale este esențială pentru a asigura un viitor stabil și prosper, iar această inițiativă reprezintă un pas important în această direcție. Fotbaliștii nu sunt doar sportivi, ci și modele pentru tineri, iar capacitatea lor de a gestiona responsabil resursele financiare poate servi drept exemplu pentru comunitatea mai largă.

Prin educație și informare, fotbaliștii români vor avea oportunitatea de a-și construi un viitor financiar solid, protejându-se astfel de capcanele comune ale vieții după retragerea din sport. Este o investiție în viitorul lor și, în cele din urmă, în sănătatea financiară a întregii comunități sportive din România.