Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până de curând de Gigi Becali

Publicat: 28 mart. 2024, 09:48, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până de curând de Gigi Becali

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul 2024.

Ministerul Economiei estimează venituri de 89 mii lei venituri din vânzarea participației de 0,395% din capitalul societăţii Uzina Mecanică Drăgășani, unitate aflată până de curând în proprietatea lui Gigi Becali. Acesta a vândut recent pachetul de 95,8% americanului Charles Douglas Anderson, prin intermediul firma Romanian Allied International Defense, unde a ajuns să dețină 77% din acțiuni.

Practic, după ce ani de zile structura acționariatului a fost stabilă, în doar un an de zile aceasta s-a schimbat radical. Mai întâi a ieșit Gigi Becali iar acum vine rândul statului.

Uzina Mecanică Drăgășani (UM Drăgășani) este o fabrică de armament din România. Compania produce cartușe de mitralieră. În mai 2004, Gigi Becali, împreună cu Asociația Salariaților de la Uzina Mecanica Drăgășani au cumpărat pachetul integral de acțiuni al fabricii, valoarea tranzacției fiind de circa 13,9 milioane lei. Suma includea prețul pentru pachetul de acțiuni, investițiile prevăzute pentru dezvoltarea societății în următorii cinci ani, investiții de mediu și capital de lucru.

La 23 iunie 2023, George Becali, care deţinea peste 95% din capitalul social al Uzinei Mecanice Drăgăşani, şi-a cedat acţiunile către firma Romanian Allied International. Această companie a fost deţinută de Charles Douglas Anderson şi Ionel Rusen, fiecare cu câte 29% din capitalul firmei, de firma americană Axios Family Office LLC – cu 23% din societate, de asociaţii Aurel Cazacu – cu 10% din firmă şi Marian Neagu care avea 9% din capitalul societăţii.

La finele anului trecut, asociaţii firmei Marian Neagu, Aurel Cazacu, Ionel Rusen şi-au cedat participaţiile deţinute în firmă către asociatul Charles Douglas Anderson. mei, de firma americană Axios Family Office LLC – cu 23% din societate, de asociaţii Aurel Cazacu – cu 10% din firmă şi Marian Neagu care avea 9% din capitalul societăţii.La 28 decembrie 2023, asociaţii firmei Marian Neagu, Aurel Cazacu, Ionel Rusen şi-au cedat participaţiile deţinute în firmă către asociatul Charles Douglas Anderson, conform Economica.net.