Statul scoate artileria grea. Vor fi folosite drone pentru a descoperi construcțiile ilegale sau nedeclarate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/WhatsApp-Image-2025-07-19-at-12.57.39_75723774.jpg)
Guvernul vrea să trimită drone deasupra proprietăților private pentru a descoperi construcțiile ilegale sau nedeclarate. Primăriile vor putea colabora cu firme de executare fiscală pentru a recupera taxele locale restante. Măsurile fac parte dintr-un plan amplu de reformă fiscală locală, anunțat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Scopul acestui proiect de lege este de a crește colectarea impozitelor locale și a înregistra imobilele în sistemul fiscal.
„Propunem instituirea unor mijloace moderne de verificare cu privire la existența și mărimea imobilelor construite cu sau fără autorizație de construire, astfel încât să existe temei legal pentru o primărie ca, prin utilizarea dronelor, să poată să identifice aceste imobile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, vineri, într-o conferință la Palatul Victoria.
Printre măsurile anunțate se numără și condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de plata tuturor datoriilor către stat.
Drone folosite şi în alte stat UE
Ministrul a mai spus că folosirea dronelor este legală și eficientă. Cseke Attila a explicat că, odată cu introducerea dronelor, nu va mai fi nevoie ca inspectorii să se deplaseze pe teren, iar utilizarea acestor echipamente nu încalcă dreptul de proprietate. El a precizat că metoda este deja aplicată în mai multe țări europene și că dronele pot efectua inclusiv măsurători precise. Pe baza acestor date, autoritățile vor putea înregistra fiscal construcțiile nedeclarate, indiferent dacă au fost realizate cu sau fără autorizație.
„Nu mai trebuie să meargă inspectorii pe teren, nu e o problemă legată de dreptul de proprietate. Este o metodă des folosită în alte state membre UE și aceste drone sunt capabile să facă și măsurători. Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățeanul care nu și-a declarat această construcție, indiferent că a fost construită cu sau fără autorizație de construire”, a explicat Cseke Attila.
Ce mai prevede noua lege
Propunerea legislativă face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri menite să crească veniturile unităților administrativ-teritoriale (UAT). Astfel, noile reguli vor afecta și persoanele care intenționează să achiziționeze o mașină sau să construiască o locuință. Pentru ambele situații, dovada achitării tuturor taxelor devine obligatorie.
Ministrul a explicat că „cei care vor să cumpere o mașină nu o vor putea achiziționa dacă au datorii la stat, decât după ce le achită și prezintă dovada”. În prezent, legislația impune doar vânzătorului să demonstreze că nu are datorii, dar proiectul propus extinde obligația și asupra cumpărătorului.
Același principiu va fi aplicat și în cazul celor care doresc să construiască o locuință. Dacă există datorii la bugetul local, autorizația de construire va fi blocată. Ministrul a punctat că „vrei să construiești o locuință și ai datorii? Nu primești autorizație”.
Alte măsuri anunțate de ministru includ:
- Reținerea la sursă a datoriilor unei persoane domiciliate într-un UAT, până la stingerea integrală a debitului;
- Suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzilor în termen de 90 de zile;
- Interzicerea înmatriculării autovehiculelor de către persoanele cu datorii restante;
- Externalizarea colectării debitelor prin firme de executare fiscală;
- Eliminarea naturii datoriilor din sfera secretului fiscal.