Statul strânge cureaua: pensiile și salariile, prioritate absolută la plată, restul cheltuielilor – amânate

Publicat: 07 mai 2025, 10:16, de Cristian Matache, în Finanțe , ? cititori
Statul strânge cureaua: pensiile și salariile, prioritate absolută la plată, restul cheltuielilor – amânate
Foto: Facebook

Ministerul Finanțelor a transmis o circulară instituțiilor statului prin care solicită ca, în fiecare lună, cererile de plată acorde prioritate cheltuielilor cu pensiile și salariile. Celelalte tipuri de cheltuieli  vor fi procesate ulterior.

Documentul a fost semnat de ministrul Barna Tánczos, conform Profit.ro. Această măsură este justificată de necesitatea unui control mai strict al execuției bugetare, într-un moment în care România se confruntă cu presiuni crescute pe piețele financiare și incertitudine guvernamentală după ieșirea Partidului Social Democrat din coaliția de guvernare. Solicitările de deschidere de credite pentru „drepturi de personal și drepturi sociale” trebuie depuse până pe 20 ale fiecărei luni. După această dată vor fi acceptate și solicitările pentru alte tipuri de cheltuieli.

În primele trei luni ale anului 2025, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 43,66 miliarde de lei, echivalentul a 2,28% din PIB, în creștere față de aceeași perioadă din 2024. În ciuda angajamentelor asumate în fața Comisiei Europene pentru reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB în 2025, începutul de an a fost slab.

Situația este agravată și de faptul țara noastră are o perspectivă negativă din partea tuturor celor trei mari agenții internaționale de rating. Deficitul riscă rămână peste limita asumată în lipsa unor măsuri de corecție rapide, ceea ce ar putea duce la majorarea costurilor de finanțare și la o deteriorare suplimentară a credibilității statului.

Necesarul brut de finanțare al Guvernului este estimat în acest an la circa 232 miliarde de lei, din care aproximativ 135 miliarde lei provin din deficit, iar restul reprezintă refinanțarea datoriei scadente. Finanțele intenționează acopere acest necesar în proporție de 45% din surse interne și 55% din surse externe. Anul trecut, volumul total al împrumuturilor a fost de 252 miliarde de lei, depășind planificările inițiale din cauza creșterii deficitului.